FT відстежила партію українського зерна, проданого Москвою під виглядом російського

Джерело:  Свобода слова

Москва продала партію зерна із зайнятої російськими військами Запорізької області під виглядом російського. Відстежити вантаж вдалося журналістам Financial Times. На прикладі одного постачання видання показує, як зерно з України потрапляє на світовий ринок.

Партію з 2675 тонн зерна було сформовано Державною зерновою компанією в окупованому Мелітополі у серпні. Компанія була заснована влітку російською владою регіону, за офіційною версією – для розвитку місцевого сільського господарства. Українські бізнесмени звинувачують її в захопленні зерна, що їм належало, і скупці врожаю за низькими цінами під загрозою конфіскації.

Хто краде українську пшеницю та кому бреше Путін. Зерно істини

13 серпня окупаційна влада Запоріжжя дозволила експорт партії зерна через порт Бердянська. Через два дні зерно було занурене на суховантажне судно “Павло”, що ходить під сирійським прапором. Воно вимкнуло свій транспондер автоматичної судноплавної ідентифікаційної системи AIS перед проходом через Керченську протоку у бік України та включило його назад там же на шляху назад. Це дозволяє вдати, що суховантаж вантажився в розташованому в протоці російському порту Кавказ, а не в Україні, пише FT.

Для вантажу було підготовлено документи, що підтверджують цю версію. За ними походження пшениці змінювалося із Запорізької області України на російське місто Тольятті. Новий комплект документів було видано відповідно до всіх процедур, переконалося FT. З цими документами вантаж прибув до турецького Самсуна, звідти до Синопу, після чого знову відключило транспондер. І ввімкнуло його знову за кілька тижнів, коли вже було розвантажено і знаходилося на сході Чорного моря.

AP: Росія могла викрасти українського зерна на півмільярда доларів

Як припускають журналісти, вантаж продали в турецькому порту Хопа на кордоні з Грузією. Фотографію суховантажного судна “Павло” біля місцевого елеватора розмістив у фейсбуці один із портових чиновників.

Судна з сирійським прапором часто заходять до портів України, що знаходяться під російським контролем, розповідає FT. Формальний власник вантажу заявив журналістам, що зерно було завантажене в Росії, і прибуло до порту залізницею. Суховантаж “Павло” вже звинувачувався українськими ЗМІ у перевезенні українського зерна. Туреччина продовжує приймати його, як і інші судна, запідозрені в незаконній торгівлі.

  • На початку жовтня агентство Associated Press відстежило понад 50 рейсів із зерном із зайнятих Росією районів України до портів Туреччини, Сирії, Лівану та інших країн, які здійснювали близько 30 суден. За оцінкою журналістів, Москва після початку війни продала українського зерна на суму щонайменше 530 мільйонів доларів.
  • Україна та Росія входять до п’ятірки найбільших експортерів зерна у світі. 2021 року Україна експортувала зернові на 12,4 мільярда доларів. Війна практично зупинила морське вивезення продукції, у липні Москва погодилася дозволити вивезення продовольства з українських портів. 29 жовтня влада заявила про відмову виконувати умови угоди.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!