Франція опублікувала новий план розвитку насінництва

семена

Франція – найбільший виробник насіння у Європі та найбільший експортер насіння у світі. Франція має довгу історію торгівлі насінням та є лідером на цьому ринку.

На сьогоднішній день насінництво Франції є виробництвом 1,6 млн тонн сертифікованого насіння, 17 800 виробників первинного насіннєвого матеріалу на площі 380 000 га, 244 виробничі компанії, 74 селекційні компанії та 6011 збутових компаній.

Восени 2022 року міністерство сільського господарства Франції розробило новий план «Plan de semences et Plants» («План з насіння та рослин»), що є новою версією плану, що діяв з 2008 по 2016 рік. Новий документ було складено у тісній співпраці з Постійним технічним комітетом з рослинництва, який об’єднує всіх учасників цього провідного сектора Франції. У реалізації плану братимуть участь Inrae (Французький науково-дослідний інститут сільського господарства, продовольства та навколишнього середовища), Міністерство сільського господарства Франції та Промислова асоціація насіння та рослин (SEMAE).

Цей план відповідає поточним французьким реформам, спрямованим на стійкіше до клімату сільське господарство (Varenne Agricole de l’eau et du changement climatique). У рамках цього проекту розробляються пропозиції щодо нових методів ведення сільського господарства, щоб зробити сільське господарство Франції більш стійким до зміни клімату. Це також включає генетичний добір та нові культури.

План фокусується на використанні нових методів, ефективнішому використанні даних та покращенні європейської співпраці. Сюди включені нові методи фенотипування та молекулярні технології для оцінки типів насіння та рослин. Методи оцінки також мають стати більш ефективними, наприклад, за рахунок подальшого оцифрування.

Оптимізація методів буде заснована на впровадженні нових інструментів у системи реєстрації та сертифікації (генотипування, фенотипування, моделювання тощо) за підтримки дослідницьких проєктів.

У цьому плані особлива увага приділяється ролі насіння у заохоченні різноманітності сільськогосподарських культур, що підвищує біологічне регулювання та стійкість систем землеробства. Заходи щодо збереження генетичного багатства будуть активізовані, і, наприклад, старі сорти знову з’являться на ринку.

Так само план передбачає сприяння підвищенню якості харчових продуктів за рахунок посилення оцінки органолептичних та харчових критеріїв (вміст омега-3, вміст білка тощо). Буде вжито дій щодо виведення сортів, які краще пристосовані до умов органічного землеробства. Нарешті, цей план має зіграти роль подальшому розвитку багатих білком культур, зокрема бобових (частина французької білкової стратегії).

Щоб мати змогу оцінити всі ці нові функції без збільшення витрат на претендентів, необхідно буде використовувати новітні аналітичні технології, такі як візуалізація, робототехніка, штучний інтелект або молекулярна біологія.

Європейське регулювання органічного виробництва вимагає, щоб насіння та рослини також вироблялися органічним способом. Більше того, ця вимога вже виконана для більшості зернових культур. Проте практично нічого не налагоджено з вирощування плодових та виноградних культур.

У статті в газеті Ouest-France від листопада 2020 року йдеться, що Французька насінницька спілка (UFS) збільшила своє органічне виробництво. Половина виробленого насіння продається поза Франції. Як повідомляє UFS, в основному експорт іде до таких країн, як Україна та Росія. Попит на органічне насіння зростає, і виробництво органічного насіння збільшилося на 40% для кукурудзи, на 43% для соняшника, на 28% для білкових культур та 29% для м’якої пшениці.

 

Журнал Агробизнес

Позначки:, , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!