Фонди формують найведмежіший погляд на сою CBOT з 2019 року – Браун

Джерело:  Oilworld
доллар

Чиказькі ф’ючерси на кукурудзу, соєві боби та соєві продукти минулого тижня знову досягли багаторічних мінімумів, а спекулянти продовжили нарощувати великі короткі позиції в усіх напрямках, а глобальне розширення поставок зерна та олійних культур все ще продовжується.

Великі врожаї сої в Південній Америці чинили серйозний тиск на соєвий комплекс, що призвело до багаторічних максимумів песимізму інвесторів.

За тиждень, що завершився 30 січня, фінансові менеджери збільшили свою чисту коротку позицію щодо ф’ючерсів та опціонів на соєві боби CBOT до 108 247 контрактів, що є найбільшим показником з грудня 2019 року.

Фінансові менеджери станом на 30 січня висловили найпесимістичніший погляд на ф’ючерси та опціони на соєву олію CBOT з червня 2019 року, оскільки їх чисті короткі позиції підскочили до 54 418 контрактів із 44 705 на попередньому тижні.

Розпродаж фондів соєвого шроту CBOT тривав 10-й тиждень поспіль, при цьому чиста коротка позиція щодо керованих грошей збільшилася трохи більш ніж на 3000 контрактів до 22 068 ф’ючерсних та опціонних контрактів, що є найбільшим показником з жовтня 2021 року.

Проте продажі шроту були значно повільнішими порівняно з попередніми тижнями, і фінансові менеджери фактично покрили брутто-шорти вперше за 11 тижнів. Найактивніші ф’ючерси на соєвий шрот CBOT 29 січня досягли найнижчих рівнів із грудня 2021 року.

Найбільш активна кукурудза на CBOT 30 січня відзначила найнижчу ціну з грудня 2020 року, і хоча ф’ючерси незначно зросли протягом тижня, керуючі капіталом знову стали чистими продавцями кукурудзи, приділяючи особливу увагу новим коротким позиціям. Їхня підсумкова чиста коротка позиція у розмірі 280 151 контракту зросла майже на 15 000 за тиждень, і це їхній найведмежіший прогноз з кукурудзи з червня 2020 року.

Комерційні організації, у тому числі виробники, переробники та інші кінцеві користувачі, відкрили невелику чисту довгу позицію щодо ф’ючерсів та опціонів на соєві боби CBOT на тижні, що закінчився 30 січня, що стало їхньою першою чистою довгою позицією з червня 2019 року. Ті самі учасники також тримали невелику чисту довгу позицію у кукурудзі CBOT вже місяць.

Комерційні чисті довгі позиції з кукурудзи та соєвих бобів рідкісні, але можуть виникати після значного зниження цін. Вони також мають тенденцію виникати, коли чиста коротка позиція щодо керованих грошей наближається до піку.

Рекордна чиста коротка позиція інвестиційних менеджерів з кукурудзи склала 322 215 ф’ючерсних та опціонних контрактів, встановлена у квітні 2019 року, а рекордна коротка позиція щодо бобів – 168 835 контрактів у травні 2019 року.

У той час як ведмежий настрій зростає щодо кукурудзи та соєвих бобів, погляди спекулянтів на пшеницю CBOT практично не змінювалися протягом кількох тижнів. Їхня чиста коротка позиція на 30 січня у розмірі 64 818 ф’ючерсних та опціонних контрактів трохи зросла порівняно з попереднім тижнем, що відповідає нещодавнім багатотижневим середнім показникам і набагато менше, ніж наприкінці 2023 року.

Ф’ючерси на кукурудзу, пшеницю, сою та соєві продукти CBOT знизилися за останні три сесії, найменше – на пшеницю, а найбільше – на соєву олію. Найбільш активні ціни на соєві боби в п’ятницю досягли найнижчого рівня з листопада 2021 року, склавши 11,88-1/2 долара за бушель.

Найбільш затребувана соєва олія в п’ятницю подешевшала до 44,73 цента за фунт, що є найнижчим показником соєвої олії за три роки під тиском падіння цін на сиру нафту та економічних проблем у США. Карен Браун – аналітик ринку Reuters. Висловлені вище думки є її власними.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!