Фонди активно продавали кукурудзу, сою та шрот напередодні звіту USDA – Браун

Джерело:  Oilworld
микс

У п’ятницю уряд США опублікував деякі несподівано ведмежі дані щодо ринків зерна та олійних культур, хоча попередніми днями спекулянти активно продавали чиказьку кукурудзу, соєві боби та соєвий шрот.

За тиждень, що закінчився 9 січня, фінансові менеджери збільшили свою чисту коротку позицію щодо кукурудзяних ф’ючерсів та опціонів CBOT до 230 723 контрактів, що є їхньою ведмежою позицією щодо кукурудзи з червня 2020 року. Чисті продажі за тиждень перевищили 33 000 контрактів, що є максимальним показником за тиждень з жовтня, нові шорти були драйвером.

У понеділок біржі в США закриті. Державне свято, День Мартіна Лютера Кінга.

Найактивніші ф’ючерси на кукурудзу CBOT впали на 1% за тиждень, що закінчився 9 січня, хоча зараз ф’ючерси знаходяться на чотирирічному мінімумі на цю дату, що на 33% нижче, ніж рік тому, у міру відновлення світових поставок.

Міністерство сільського господарства США підтвердило розширення пропозиції в п’ятницю, оцінивши врожайність кукурудзи в США на рекордно високому рівні в 177,3 бушеля на акр, що значно вище за середній торговий прогноз в 174,9. Рекордний урожай кукурудзи у США у поєднанні з великим зростанням рекордного врожаю в Китаї підняв оцінку світових запасів кукурудзи до шестирічного максимуму.

Ф’ючерси на кукурудзу впали більш ніж на 2% у п’ятницю після публікації звіту, досягнувши нових контрактних мінімумів за сім місяців поставки. Березневий ф’ючерс завершився на рівні $4,47 за бушель, що є найнижчим показником закриття найактивнішого контракту з грудня 2020 року.

Фінансові менеджери провели майже чотири роки поспіль у ролі соєвих бугаїв, але 2024 рік вони почали з іншої ноти. Їхня чиста нестача соєвих бобів CBOT в 31 248 ф’ючерсних і опціонних контрактів станом на 9 січня є найбільшою з початку березня 2020 року і можна порівняти з чистою нестачею в 11 629 тижнем раніше.

За останні два тижні фонди значно збільшили кількість нових валових коротких позицій щодо соєвих бобів, а найактивніші ф’ючерси CBOT впали більш ніж на 5% за цей період.

Міністерство сільського господарства США також показало більший урожай сої в США, ніж очікувалося, у п’ятницю, а виробництво в Південній Америці також перевершило прогнози, а соєві боби CBOT впали до 12,03 доларів за бушель, що є найнижчим показником з листопада 2021 року.

Ф’ючерси на соєвий шрот на CBOT у п’ятницю досягли найнижчого рівня за найактивніший період із грудня 2021 року, продовживши двомісячне падіння цін. Поліпшення перспектив урожаю Аргентини, провідного експортера шроту, посилило тиск останні сесії.

Фінансові менеджери на тижні, що завершився 9 січня, повідомили про свої найбільші чисті продажі за тиждень за ф’ючерсами та опціонами на соєвий шрот CBOT, скоротивши свої чисті довгі позиції до 10 461 контракту з 43 039 тижнем раніше. Усього шістьма тижнями раніше чисті довгі позиції щодо керованих грошей були історично високими і становили 135 798 контрактів.

Фондовий продаж соєвої олії CBOT у новому році скоротився, а керуючі капіталом за тиждень, що закінчився 9 січня, збільшили свої значні чисті короткі позиції майже на 4000 контрактів до 46608 ф’ючерсних та опціонних контрактів. Ф’ючерси на соєву олію 8 січня досягли семимісячного мінімуму.

Спекулянти не були активними продавцями ф’ючерсів та опціонів на пшеницю CBOT з кінця листопада, і з того часу до 9 січня ф’ючерси на пшеницю зросли більш ніж на 6%. Фінансові менеджери скоротили свої чисті короткі позиції щодо пшениці CBOT до 9 січня майже на 2300 контрактів до 57 988 ф’ючерсних та опціонних контрактів, що дуже схоже на їхню позицію річної давності.

Глобальні оцінки поставок пшениці Міністерства сільського господарства США виявилися трохи вищими, ніж очікували трейдери, хоча посів озимої пшениці в США під урожай 2024 року виявився нижчим за всі торгові оцінки, на 6% нижче, ніж минулого року.

Зниження найбільш активних ф’ючерсів CBOT за останні три сесії виглядає так: пшениця 2,3%, кукурудза 2,7%, соєві боби 1,9%, соєвий шрот 1,5% і соєва олія 0,4%.

Карен Браун – ринковий аналітик агентства Reuters. Висловлені вище думки є її власними.

Позначки:, , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!