Financial Times назвала загрози світовому ринку зерна

Джерело:  OleoScope
зерно

Ціни на добрива і сільськогосподарські культури різко впали після минулорічних максимумів, але фахівці з сільського господарства та аналітики попереджають, що світові запаси продовольства, як і раніше, знаходяться під загрозою, пише Financial Times.

Ціни на продовольство вже були підвищені на початку минулого року через посуху та пов’язані з пандемією коронавірусу складнощі, нагадує видання.

Потім ціни на добрива для сільськогосподарських культур злетіли в результаті позиції Москви як найбільшого у світі експортера добрив, у той час як стрибок цін на природний газ, найважливіший інгредієнт для азотних добрив, також негативно вплинув на сільськогосподарські ринки.

Торішня зернова угода між Москвою та Києвом відіграла вирішальну роль у зниженні цін поряд із рясним постачанням з Росії, тоді як нижчі ціни на природний газ заспокоїли ринки добрив. Проте аналітики попереджають, що угода щодо зерна може зірватися, тоді як нестабільні ціни на енергоносії та зміна клімату загрожують підірвати виробництво сільськогосподарських культур.

«Це все одно, що літати на літаку з одним двигуном. Поки він працює, все гаразд, але, якщо двигун зупиниться, тоді у вас проблеми… Якщо якийсь із цих ризиків матеріалізується, ми побачимо [зростання цін] дуже-дуже швидко», — сказав старший економіст із сільського господарства Всесвітнього банку Джон Баффес.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!