Філіппіни прагнуть збільшити імпорт рису

Джерело:  IDK
рис

Потребуючи збільшення постачання рису на тлі стійко високих цін, Філіппіни, які покладаються на імпорт для задоволення попиту, дали приватним торговцям близько місяця, щоб купити додатково 1 мільйон тонн, інакше вони ризикують втратити дозволи, повідомляє Reuters.

Директива була оголошена міністром сільського господарства Франсіско Тіу Лорел під час слухань у Конгресі 20 листопада, де він також запевнив законодавців, що робляться кроки для забезпечення стабільного постачання інших продуктів харчування, таких як цукор та цибуля.

“Я сказала їм, що якщо вони не зможуть імпортувати (додатковий обсяг) протягом 30 днів, я анулюю дозволи, тому що не хочу бути заручником дозволів, які були видані їм на їх запит”, – сказала Лорел законодавцям.

Імпорт філіппінського рису здійснюється приватними торговцями, але державне агентство, яке закуповує рис у місцевих фермерів для резервних запасів, може імпортувати певний обсяг після схвалення президента у разі надзвичайної ситуації.

Додатковий імпорт, який в основному надходить із В’єтнаму та частково з Таїланду, має збільшити внутрішні поставки до наступного врожаю у березні, заявили в міністерстві сільського господарства.

17 листопада Лорел також зустрілася з губернаторами 10 найбільших провінцій-виробників рису, намагаючись збільшити пропозицію, скоротити імпорт та знизити ціни на основні продукти харчування країни. На 10 провінцій припадає 48% загального виробництва рису країни.

Губернатори Лусона, Вісайських островів і Мінданао, які зібралися в Сан-Хуані, вітали ініціативу Лорел, заявивши, що консультативна зустріч стала добрим першим кроком на шляху до злагоджених зусиль зі збільшення виробництва рису. Філіппіни регулярно входять до числа найбільших імпортерів рису у світі.

“Це вперше, коли місцевим органам влади надається можливість вирішувати проблеми своїх провінцій”, – сказав губернатор Нуева-Есіха Ауреліо Умалі, чия провінція є найбільшим виробником рису, на частку якого припадає 9% національного виробництва. «Я вірю, що таке керівництво, яке він починає, принесе користь не лише моїй провінції, а й продовольчій безпеці країни».

Очікується, що виробництво немолотого рису цього року досягне понад 20 мільйонів тонн, що вище за 19,76 мільйонів тонн минулого року, повідомило міністерство сільського господарства.

Іноземна сільськогосподарська служба (ФАС) Міністерства сільського господарства США очікує, що Філіппіни імпортують 3,5 мільйона тонн рису у 2023-24 маркетинговому році. Споживання прогнозується на рівні 16,4 млн. тонн при кінцевих запасах у 3,1 млн. тонн.

Інфляція цін на рис на Філіппінах уповільнилася у жовтні порівняно з попереднім місяцем, що допомогло знизити інфляцію до 4,9% минулого місяця з 6,1% у вересні, але темпи зростання цін залишаються за межами цільового діапазону центрального банку від 2% до 4%.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!