Фермери Житомирщини завершують збір зернових

Джерело:  Суспільне
жнива

Фермери Житомирщини завершують збір зернових. Обмолотили вже 70 відсотків площ – це більше мільйона тонн збіжжя. Виконавчий директор одного з фермерських господарств Житомирщини Олександр Петелюк розповів Суспільному, що до кінця листопада жнива завершаться.

Фермер каже, що цьогорічний врожай зернових кращий, ніж минулого року. Але продати його поки не можуть. Через морську блокаду росіян більшість цьогорічного і частина минулорічного врожаю лежить на складах.

“Зернові культури, крім кукурудзи, дали трохи більший врожай, в середньому на два з половиною центнери більше, аніж минулого року – розповідає Олександр Петелюк. – Кукурудзи матимемо десь на тону з гектара менший врожай. Кращий врожай ріпаку, але трохи менший соняшнику”.

Як зберегти врожай: фермери Житомирщини завершують збір зернових
Олександр Петелюк. Житомир, 9 листопада 2022 року. Фото: Дмитро Поліщук для Суспільне Житомир

Цього року фермерське господарства Олександра Петелюка побудувало декілька нових складів, тому якщо не продадуть збіжжя, зможуть його зберегти та реалізувати пізніше.

“Зерносушильний і зерноочисний комплекси у нас тут разом побудовані, плюс під склади ми переобладнали приміщення, зараз ще два склади будуємо. Ми в це вклали майже 10 мільйонів гривень, ці гроші можна було вкласти у щось інше, але добре, що ми відчули цей момент, що буде така проблема – і нам зараз легше. В нас практично весь урожай є де зберігати”, – каже Олександр Петелюк.

Для збереження врожаю сьомого листопада Житомирщина отримала від міжнародних донорів більше двох тисяч рукавів для зберігання зерна. Їх планують розподілити між господарствами області.
Експерт з економічних питань Олег Пендзин каже, що теоретично Україна повністю зможемо сьогодні зберегти весь той врожай, який є. В нас на сьогоднішній момент елеваторів десь порядку є 55 мільйонів тонн.

“Проблема в тому, що трейдер з того зерна в кращому випадку отримує сьогодні від 75 до 65 відсотків доходу, в залежності від контракту. Щоб не для кого не було ілюзією, що 25-30 відсотків забирає собі Туреччина у вигляді гаранта по зерновому коридору. Тобто якщо трейдер сьогодні отримує 65-70 відсотків від світової ціни, то давайте ми собі уявимо, що він лишає фермеру”, – сказав Олег Пендзин.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!