Ель-Ніньйо, посуха та нові правила ЄС можуть потрясти ринок пальмової олії

Джерело:  Oilworld
пальмова олія

Компанії з виробництва олій стурбовані наслідками Ель-Ніньйо. Вони вважають, що природний феномен може висушити плантації пальмової олії в Індонезії, яка є найбільшим постачальником у світі.

Крім того, компанії, які виробляють пальмову олію, мають до кінця 2024 року виконати план ЄС щодо заборони імпорту сировини, виробленої на нещодавно вирубаних землях, із додатковим шестимісячним пільговим періодом для малого бізнесу. Присутні також обговорять питання наслідків для мільйонів дрібних фермерів. У 2023 році сільськогосподарський промисел у Південно-Східній Азії стикається з великими труднощами.

На даний момент п’ята частина виробництва в Індонезії, ймовірно, постраждає через посуху, це означає, що наступного року в Індонезії зростання не буде, але поки цього недостатньо, щоб говорити про серйозне зниження виробництва, потрібно продовжувати відстежувати дефіцит вологи в ґрунті. сказав Bloomberg Джуліан Макгілл, економіст із сільського господарства та керуючий директор консалтингової компанії Glenauk Economics

За його словами, сьогодні сусідня Малазія забезпечує близько чверті світового виробництва. Нестача робочої сили в цій країні ускладнює догляд за плантаціями та збирання врожаю.

Олійні пальми за своєю природою дуже стійкі до короткочасних нападів посухи та повеней. Однак, рослини страждають від тривалих періодів посушливої погоди, а серйозні наслідки стають видно лише через 12 місяців. Ризик для поставок посилюється тривожною кількістю старих і непродуктивних дерев, які можуть ще більше знизити врожайність, якщо не вжити термінових заходів.

Геополітика, ціни на викопне паливо і конфлікт на Близькому Сході мають великий вплив. Зростання ціни на нафту, як правило, стимулюють зростання попиту на паливо рослинного походження, таке як пальма та соя. Індонезія отримала дозвіл на збільшення використання пальмової олії в дизельному паливі до 35% цього року. Збільшення вмісту пальмової олії в суміші до 40% або більше або використання пальмової олії в авіаційному паливі може призвести до подальшого зростання цін.

Щодо попиту, то, окрім перспектив для провідних імпортерів Індії і Китаю, трейдери зосередять увагу на загрозі, пов’язаній з правилами обезліснення в Європейському Союзі. Компанії, які виробляють пальмову олію, мають до кінця 2024 року виконати план ЄС щодо заборони імпорту сировини, виробленої на нещодавно вирубаних землях, з додатковим шестимісячним пільговим періодом для малого бізнесу.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!