Експортний попит на російську пшеницю різко скоротився, нові угоди завмерли через ризики

зерно

Попит з боку експортерів на російську пшеницю наприкінці минулого тижня різко скоротився, як і нові угоди, через ризики постачання з регіону Чорного моря.

Росія розпочала військову операцію на території України 24 лютого.

“Продаж майже немає”, – повідомив ІКАР, додавши, що оцінює поточну “віртуальну” ціну на російську пшеницю із вмістом протеїну 12,5% із чорноморських портів у $340 доларів за тонну на умовах постачання франко-борт (FOB).

Минулої п’ятниці ціна становила $312 за тонну за підсумками 6-тижневого зниження.

СовЕкон зазначив, що попиту на російську пшеницю фактично не було з 24 лютого, на той момент ціна тонни цього класу пшениці становила $314.

Судноплавство в Азовському морі було зупинено 24 лютого, російські чорноморські термінали продовжують навантаження і поточні поставки зерна, але нові поставки поки що під великим питанням через відсутність пропозицій щодо фрахту, пишуть аналітики СовЕкону.

За прогнозом агентства, Україні залишилося експортувати близько 6 мільйонів тонн пшениці у нинішньому маркетинговому сезоні, а також 13-14 мільйонів тонн кукурудзи.

У Росії для експорту до кінця сезону залишається ще близько 7-7,5 мільйонів тонн пшениці та 1-2 мільйони тонн кукурудзи.

“Старі контракти виконуються (з Чорноморського регіону)”, – сказав один із російських трейдерів, додавши, що порти Азовського моря залишаються закритими.

“Зараз пауза”, – сказав інший російський трейдер, маючи на увазі попит на російську пшеницю, так і нові контракти.

Ситуація може вплинути і на сівбу ярих зернових.

“Фермери вже скоро повинні розпочати активні польові роботи, і в Україні це під великим питанням”, – зазначив СовЕкон.

Експортне мито, яке Мінсільгосп РФ розраховує щотижня, на період з 2 по 8 березня знижено до $88,2 з діючих $91,0 за тонну, випливає з даних міністерства. Індикативна ціна, виходячи з якої розрахована мито, становить $326,1 за тонну.

За даними СовЕкону, на внутрішньому ринку середня ціна на пшеницю третього класу минулого тижня підросла на 50 рублів до 14875 рублів за тонну, четвертого – на 75 рублів до 14875 рублів з самовивозом для європейської частини РФ.

Середня ціна на соняшник знизилася на 100 рублів до 36.900 рублів за тонну, ціна на соєві боби – на 275 рублів до 43.575 рублів за тонну, повідомив СовЕкон.

Ціна олії зросла на 850 рублів до 90.350 рублів за тонну, експортна ціна (на першій половині минулого тижня) – на $55 до $1.475 за тонну FOB, повідомив СовЕкон.

Індекс білого цукру ІКАР для півдня Росії на 25 лютого впав до $580,93 з $646,86 за тонну на 18 лютого, у рублях – підріс до 50,50 рубля з 49,0 рублів за кілограм.

 

Refinitiv Agriculture

Позначки:, , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!