Експортні продажі кукурудзи та сої в США досягли багатомісячного максимуму, але все ще відстають — Braun

Джерело:  Oilworld
кукуруза США

Величезні запаси бразильських продуктів, високі ціни та невизначеність щодо врожаю в США викликали песимізм щодо експортного потенціалу США з кукурудзи та сої у новому маркетинговому році, який розпочинається 1 вересня.

Темпи експортного продажу кукурудзи та сої нового врожаю зі США зазвичай починають зростати в липні і особливо в серпні. Певною мірою це сталося за останній місяць, але загальна кількість бронювань для обох знаходиться на чотирирічному мінімумі.

Дані Міністерства сільського господарства США у четвер показали, що станом на 13 липня американські експортери продали 4,5 млн тонн кукурудзи та 4,9 млн тонн сої з постачанням у 2023-2024 роках. Обидва ці показники є найнижчими на дату з 2019 року до 2019-2020 років.

Це покриває лише 8% прогнозу USDA щодо експорту кукурудзи до США на 2023–2024 роки у розмірі 53,3 млн тонн (2,1 млрд бушелів), що нижче за середній п’ятирічний показник у 13%. Однак це середнє значення зміщене вгору протягом останніх трьох років, коли Китай активно купував, і включає 25% покриття до цієї дати в 2021 році.

Продаж сої нового врожаю становить 10% від цільового експорту USDA на 2023–2024 роки у розмірі 50,35 млн тонн (1,85 млрд бушелів). Середнє значення за п’ять років становить 16% і спотворено торішніми 24%, оскільки покупці щосили намагалися забезпечити постачання зі США на тлі історичних втрат, пов’язаних із посухою в Бразилії.

Обидва ці прогнози щодо експорту, особливо щодо кукурудзи, деякі аналітики вважають надто оптимістичними, оскільки дешевші бразильські поставки дедалі більше поглинають частку експорту США. Але на даний момент увага має бути зосереджена на врожаї в США, оскільки це визначатиме напрям цін та, зрештою, попит.

Хоча ралі ф’ючерсів цього тижня не вказує на це, USDA як і раніше, планує рекордний урожай кукурудзи в США на цей рік. Це має збільшити загальні постачання кукурудзи до США на 11%, що є найбільшим щорічним збільшенням за десятиліття, що дозволить забезпечити здорове, але не надмірне зростання експорту в балансі.

Очікується, що доступна пропозиція сої у США залишиться на колишньому рівні у 2023–2024 роках, але Міністерство сільського господарства США повідомляє, що експорт із США впав майже на 7% у річному обчисленні. Також слід зазначити, що агентство прогнозує стабільний імпорт сої з Китаю у 2023-24 роках на рівні 99 млн. тонн.

ХТО ВСЕРЕДИНІ, ХТО ЗОВНІ

Продаж кукурудзи в новому маркетинговому році досяг 492 000 тонн за тиждень, що закінчився 13 липня, що є найбільшим тижневим обсягом продажів у 2023–2024 роках з листопада і трохи вище, ніж попереднього тижня. Урожай квасолі нового врожаю минулого тижня становив 760 000 тонн, що на даний момент є найкращим показником сезону 2023-24.

Зобов’язання щодо кукурудзи нового врожаю та сої минулого тижня були значною мірою зумовлені продажами до Мексики, і фактично загальний обсяг замовлень кукурудзи нового врожаю США до Мексики у розмірі 2,8 млн. тонн є рекордним на дату. Новий продаж сої в Мексику у розмірі 884 000 тонн є другим за величиною показником на дату після 2018 року.

Мексика є найбільшим покупцем кукурудзи в США і посідає друге місце по соєвих бобах, але найбільший покупець сої Китай зволікає, оскільки рекордний урожай сої Бразилії продовжує надходити до китайських портів.

Китай закупив 1,87 млн тонн соєвих бобів нового врожаю в США, що є найнижчим обсягом у середині липня, за рік, не пов’язаний із торговельною війною, принаймні за 16 років. Продажі сої в невідомі країни, часто імовірно в Китай, також значно нижчі від середнього і становлять 1,6 млн тонн, як і на ту саму дату в 2017 році.

Нещодавня відсутність участі Китаю в торгівлі кукурудзою в США є разючою, але не дивно, враховуючи, що Китай вийшов на ринок кукурудзи Бразилії наприкінці минулого року. Китай зарезервував 272 000 тонн американської кукурудзи нового врожаю на 2023–2024 роки порівняно з майже 3 мільйонами тонн на ті самі дати у 2020 та 2022 роках та 10,7 мільйона тонн у 2021 році.

Покупець кукурудзи № 3 у США Японія закупила 746 000 тонн кукурудзи нового врожаю, що близько до недавнього середнього показника на дату, хоча звичайні покупці Колумбії та Південної Кореї не мають нічого. Канада закупила майже 300 тисяч тонн кукурудзи нового врожаю в США, що є рекордом для середини липня.

Карен Браун – ринковий аналітик агенції Reuters. Висловлені вище думки є її власними.

Позначки:, , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!