Експортні ціни на казахську пшеницю перебувають під тиском

Джерело:  ElDala
пшениця

Наразі експортні ціни на казахстанську пшеницю перебувають під тиском. Основний покупець казахстанського зерна – країни Середньої Азії – продавили ціну до рівня $270 за тонну, хоча ще восени ціна була вищою $300. Компанії «Астиқ Транс», основний оператор зерновозів країни, проаналізувала ринок і зробила висновки про ризики в експорті сільгосппродукції.

«Країни Середньої Азії займають 63% всього експорту казахстанського зерна. У той час як диверсифікація ринків збуту є необхідною умовою сталого розвитку агропромислового комплексу, що дозволяє мінімізувати наслідки технічних обмежень, планувати логістику з рівномірним розподілом навантаження на наявну інфраструктуру», – повідомили в «Астиқ Транс».

Безперечно, залежність від одного покупця (Середня Азія) створює ризик для ціноутворення на казахстанську пшеницю всередині країни. Продавці не мають можливості вибору того, кому вони реалізують свої обсяги, і змушені йти на умови основного покупця.

Потенційно великим покупцем казахської пшениці міг би стати Китай. Проте вже довгий час поставки зерновозами туди не здійснюються, а експорт у контейнерах обходиться надто дорого. При цьому, за словами трейдерів, Китай готовий відновити прийом зерновозів, проте казахстанські залізничники через неясні причини відмовляються узгоджувати такі поставки.

Крім того, традиційно великим покупцем казахстанської пшениці на внутрішньому ринку є вітчизняні мукомоли. Однак останні пару років вони все щільніше сидять на російському зерні, яке коштує дешевше за казахстанське через ряд причин, у тому числі вищих урожаїв у північного сусіда.

На тлі поточної геополітики експорт казахської пшениці зростає. Спостерігається високий попит на інші сільгоспкультури. Тому потрібні практичні кроки для розширення географії торгівлі.

«Порядку 80% усього експорту аграрних вантажів становить пшениця, при цьому нарощуються обсяги виробництва дорогих культур, таких як льон, ріпак, сафлор, соняшник і т.д. Очевидно, що нам вкрай необхідна диверсифікація ринків збуту у напрямку країн із готовими рішеннями для інтенсивної торгівлі, високою платоспроможністю та можливістю зберігати баланс інтересів», – вважають аналітики «Астиқ Транс».

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!