Експорт зерна з України морським шляхом поступово відновлюється

Джерело:  УкрАгроКонсалт
Україна
UkrAgroConsult

Пройшов місяць після того, як перше судно із зерном пройшло через новий судноплавний коридор в Чорному морі всупереч погрозам росії, повідомляє УкрАгроКонсалт із посиланням на Bloomberg.

Більше 30 суден зайшли в порти в районі Великої Одеси з моменту вступу в силу коридору в середині вересня, свідчать дані Bloomberg. Серед їхніх вантажів близько 1 млн тонн зерна, повідомив цього тижня народний депутат аграрного комітету Верховної Ради України Дмитро Соломчук.

Це вказує на те, що ризикована ставка України на морські перевезення агропродукції є не просто символічною, вона відвойовує певний контроль над торгівлею зі своїх чорноморських портів.

Україна встановила свій тимчасовий маршрут із портів Великої Одеси після того, як в липні росія вийшла із «зернової угоди». Спочатку судновласники побоювалися працювати там, оскільки росія погрожувала розглядати будь-які кораблі, які пливуть до України, як такі, що перевозять зброю.

Тим не менш, хоча кількість суден зростає, ризики залишаються.

«Це все одно небезпечно і дуже ризиковано», – заявив гендиректор «УкрАгроКонсалт» Сергій Феофілов. «Цей новий альтернативний коридор збільшить експорт України, але наскільки це буде важливо, подивимося».

Українські фермери зараз у розпалі збору врожаю, і врожай виявився більшим, ніж очікувалося, що робить цей час життєво важливим для експорту. Соломчук сказав, що країна зіткнеться з проблемою зберігання зерна протягом кількох тижнів, якщо поставки не відновляться.

Згідно з підрахунками Bloomberg з використанням даних Marine Traffic, 32 судна, які заходили в порти України протягом місяця з 16 вересня, мали загальну місткість близько 1,4 млн тонн. Це дорівнює обсягу, відвантаженого «зерновим коридором» в перший місяць його роботи, але це все одно це лише 1/3 від обсягів, які пройшли цим маршрутом, коли він працював найбільш ефективно.

Кораблі тепер обережно підходять ближче до узбережжя країн-членів НАТО Болгарії та Румунії, щоб зменшити ризики. Деякі судна, які користуються новим маршрутом, вимкнули свої сигнали про місцезнаходження, коли вони досягли чорноморських портів, свідчать дані стеження за судами.

Принаймні 9 із суден, які заходили в українські чорноморські порти, були суднами Panamax, одні з найбільших суден, які перевозять зерно в усьому світі, показуючи, що деякі власники суден готові ризикнути відправити більші та цінніші судна в Україну, незважаючи на потенційну небезпеку.

Окрім врожаю, кораблі також перевозили такі товари, як залізна руда. Початковий коридор ООН дозволяв транспортувати лише зерно, продукти харчування та добрива.

Позначки:, , , , , , , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!