Експорт сої з США скоротиться

Джерело:  Oilworld
соя

У 2022 році обсяг експорту американської сої досяг рекордних 34,4 мільярда доларів, що на 26 відсотків більше попереднього рекорду, встановленого в 2021 році. Вартість експорту була здебільшого зумовлена зростанням цін, але обсяги також значно зросли через високий попит на білок на більшості провідних експортних ринків. Китай залишався найбільшим експортним
напрямом, де попит зростав після ліквідації АЧС поряд із загальним відновленням економіки. Більшість зростання експорту, що залишилося, припала на Мексику, ЄС, Єгипет і Японію.

• Питомі обсяги експорту сої зі США зросли на 16% порівняно з попереднім роком, головним чином через брак поставок до Південної Америки та конфлікту в Україні.

• Обсяг експорту до Китаю суттєво збільшився, оскільки попит відновився після наслідків АЧС та COVID-19.

• Вартість експорту до Мексики зросла на 39 відсотків до нового рекорду завдяки високому попиту з боку її тваринницької галузі, що динамічно розвивається.

• Частка ринку США в ЄС збільшилася вперше за чотири роки, захопивши частину ринку Бразилії через врожай, що постраждав від посухи.
• Експорт до Єгипту виріс більш ніж на 40 відсотків у вартісному вираженні, досягнувши рекордно високого рівня і захопивши більшу частину частки ринку, що раніше належала Аргентині.
• Обсяг експорту американської сої до Японії досяг найвищого рівня з 2008 року. Японія імпортувала великі обсяги соєвих бобів у 2022 році, щоб компенсувати імпорт ріпаку, який був дорожчим через брак світових поставок, повідомляє oilworld.ru з посиланням на USDA.

Прогноз

Прогнозується, що експорт сої зі США скоротиться до 54,2 млн тонн у 2022/23 маркетинговому році, що закінчується у вересні 2023 року, у зв’язку зі скороченням виробництва та зростаючим внутрішнім попитом на переробку. Очікується зниження обсягів експорту до ЄС через зниження попиту на подрібнення сої, що компенсується збільшенням переробки насіння соняшнику та ріпаку. Очікується, що експорт до Пакистану також скоротиться через заборону на генетично модифіковані соєві боби. Крім того, експорт сої зі США, ймовірно, зіткнеться з посиленням конкуренції з боку рекордного бразильського виробництва, особливо на початку наступного збирання врожаю сої до США восени 2023 року. У зв’язку з розширенням виробництва сої в Південній Америці конкуренція за експорт, ймовірно, обмежить потенційне майбутнє зростання експорту США.

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!