Експорт ріпаку з Канади досяг нового мінімуму

Джерело:  УкрАгроКонсалт
UkrAgroConsult

Експорт каноли в 2022-2023 роках впав до найнижчого рівня за останні роки, відстаючи від минулорічних і без того повільних темпів, оскільки зростання попиту в Китаї не змогло компенсувати низький інтерес з боку решти світу, оскільки фокус перемістився на австралійські пропозиції, повідомляє УкрАгроКонсалт з посиланням на Argus Media.

Поставки ріпаку з Канади з початку 2022-23 МР впали до 729 600 т, порівняно з уже багаторічним мінімумом у 983 700 т роком раніше. Темпи експорту в цьому сезоні постійно відставали від середнього показника за п’ять років, за винятком тижня до 3 жовтня, серпневий обсяг склав лише 111 600 тонн, згідно з митними даними — новий місячний мінімум за принаймні 10 років.

Експортні поставки каноли зазнали тиску через рекордно низькі запаси, перенесені з минулого сезону після поганого врожаю. Згідно з даними Міністерства сільського господарства США (USDA), запаси в Канаді на початку 2022-2023 років оцінювалися на рівні 875 000 тонн, що менше ніж 1,78 млн. роком раніше та 3,46 млн. тонн у 2020-21 МР.

Пізній початок збору врожаю ріпаку цього сезону затримав надходження нових культур на ринок, що ще більше вплинуло на експортні пропозиції. Але в останні тижні обмолот пришвидшився на тлі сухої та м’якої погоди та майже завершився в Альберті — випереджаючи рівень минулого року. Це означає, що поставки ріпаку на термінали незабаром можуть відновитися після багаторічного мінімуму на початку сезону.

Млявий попит ще більше погіршив темпи експорту, оскільки ключові покупці Канади, крім Китаю, зосередилися або на внутрішньому виробництві, або на постачанні з Австралії.

У 2022-2023 роках ЄС значною мірою відмовився від канадських поставок, незважаючи на збільшення імпорту ріпаку та активності переробки — у серпні досяг семирічного максимуму. Блок отримав сукупно 1,78 млн т продукції з 1 липня по 9 жовтня, порівняно з 1,38 млн т роком раніше. Але 1,66 млн т з них надійшло з України та Австралії, а лише 37 200 т – з Канади.

Останніми роками ЄС все більше покладається на постачання з Австралії, що минулого року допомогло компенсувати його низький урожай і на початку цього року менше надходжень з України. З початку 2021-22 МР Австралія експортувала 3,38 млн т каноли до ЄС, порівняно з 2,46 млн т рік тому і лише 995 000 т у 2019-20 рр.

Але Австралія також відібрала частку ринку від Канади в інших країнах, збільшивши поставки до Японії та ОАЕ. У листопаді-серпні загальний обсяг вантажів із Австралії, що прямують до Японії, склав 625 500 тонн, що є новим рекордом порівняно зі 132 000 тонн роком раніше. Приблизно 575 000 тонн прямували до ОАЕ одночасно, порівняно зі 157 000 тонн у 2021-2022 роках і 0 (нуль) два роки тому.

ЄС очікує, що його надходження від ріпаку впадуть за рік до 4,5 млн т у 2022-23 роках, тоді як Міністерство сільського господарства США очікує загалом стабільні темпи імпорту цього сезону. Минулого тижня Міністерство сільського господарства США зафіксувало імпорт насіння ріпаку в ЄС на 100 000 тонн вище за рік і склало 5,6 млн тонн, передбачаючи відновлення частки канадського ринку.

Імпорт українського та австралійського ріпаку до ЄС залишається більш конкурентоспроможним, ніж імпорт з Канади, але поставки з обох регіонів можуть зіткнутися з логістичними проблемами в найближчі тижні чи місяці. Російська влада поставила під сумнів відновлення українського зернового коридору, а призупинення чорноморського експорту може вплинути на поставки ріпаку. Тим часом стійка волога погода в Австралії — зокрема на сході — може сповільнити темпи збору врожаю або доставки до терміналів, а також вплинути на якість врожаю.

У разі повільного відновлення попиту в ЄС, Канаді, можливо, доведеться зосередитися на поставках на інші ринки, оскільки її експортні пропозиції зростуть за рік — до 8 млн т з 5,3 млн т у 2021-22 роках, згідно з даними Міністерства сільського господарства США.

Китай, який в основному покладається на Канаду в постачанні ріпаку, збільшив надходження з цієї країни з вересня, відновивши повний доступ до ринку для ключових канадських експортерів у травні. Щонайменше 358 000 тонн каноли було виставлено в чергу до Китаю з початку минулого місяця, що означає, що обсяги до місця призначення вже перевищили рівень минулого року, коли у вересні-жовтні було експортовано 296 000 тонн.

США також збільшили свої надходження від Канади з вересня, оскільки їхні виробники біопалива та олій шукають шляхи збільшення сировини. У серпні ця країна була другим за величиною пунктом призначення канадського ріпаку, перевищивши надходження з червня.

Позначки:, , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!