Експорт ріпакового шроту з Німеччини зріс на 26% порівняно з попереднім роком

Джерело:  OleoScope
ріпаковий шрот

Експорт ріпакового шроту з Німеччини значно перевищив обсяги попереднього року. Основні покупці значно збільшили імпорт, повідомляє UFOP.

З липня 2023 року до квітня 2024 року Німеччина експортувала загалом трохи менше 1,7 мільйона тонн ріпакового шроту. Це приблизно на 26 % більше, ніж за аналогічний період роком раніше. За даними Agrarmarkt Informations-Gesellschaft (mbH), це найбільший обсяг експорту за три роки. Німецький ріпаковий шрот в основному поставляється до країн-членів ЄС, які отримали близько 1,5 мільйона тонн за вказаний період.

Нідерланди імпортували найбільшу кількість у розмірі 755 тис. тонн, що є зростанням на 24%.Данія, другий за величиною торговий партнер, збільшила свій імпорт з Німеччини на 7% до 184 тис. тонн. Постачання до Фінляндії подвоїлися з трохи менше 91 тис. тонн протягом минулорічного періоду до 175 тис. тонн. Іспанія та Франція також закупили більше ріпакового шроту з Німеччини. Постачання в Швецію впали на 14% до 88 тис. тонн, згідно з інформацією, опублікованою Федеральним статистичним управлінням Німеччини. Швейцарія залишилася найважливішим одержувачем за межами Європейського співтовариства, збільшивши свій імпорт трохи менш ніж на 23% до рекордних 85 тис. тонн.

У UFOP підкреслили, що значні обсяги ріпакового шроту утворюються в технологічному ланцюжку виробництва біодизелю на основі ріпакової олії. У Німеччині ріпаковий шрот є, безумовно, найважливішим джерелом білка для корму тварин і, у майбутньому, потенційно також для раціону людини. Німецька біодизельна промисловість виробила близько 3,7 млн ​​тонн біодизелю в 2023 році, з яких 52,3% були на основі ріпакової олії. Відповідно, близько 1,92 млн тонн ріпакової олії було використано у виробництві біодизелю, який, у свою чергу, було отримано з близько 4,8 млн тонн ріпаку. Переробка ріпаку також дала близько 2,9 млн. тонн ріпакового шроту. Беручи до уваги вищу кормову цінність соєвого шроту, такий обсяг ріпакового еквівалентний приблизно 2,2 млн тонн соєвого шроту, які не довелося імпортувати.

Раніше UFOP попередив про майбутній дефіцит ріпаку у світі. Згідно з прогнозами Міжнародної ради із зерна (IGC), у 2024/25 роках виробництво ріпаку у світі складе 87,2 млн тонн, що на 2% менше, ніж минулого року, через скорочення посівних площ та зниження врожайності.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!