Експорт пшениці з Індії зросте через невизначеність із поставками з Чорноморського регіону

пшеница

Експорт пшениці з Індії, як очікується, прискориться через шквал запитів від покупців, які шукають альтернативи чорноморським постачанням. Військова операція Росії в Україні загрожує зривом постачання від двох основних виробників.

Індія бореться із гігантськими запасами пшениці після п’яти рекордних урожаїв поспіль. Уряд та приватні трейдери прагнуть отримати вигоду з будь-якої можливості продати зерно на світовому ринку.

Індія є найбільшим експортером рису у світі, відвантаживши минулого року 20 млн. тонн. Відвантаженням пшениці перешкоджали несприятливі світові ціни – принаймні до недавнього часу.

Чорноморський регіон є найбільшим у світі постачальником пшениці, але з огляду на поточну невизначеність попит зміститься в Індію, повідомив Рейтер Нітін Гупта, віце-президент Olam Agro India.

“Крім того, наявність пшениці на світовому ринку в будь-якому випадку залишиться обмеженою до квітня-травня і Індія може легко скористатися цією можливістю”, – сказав він.

Індія, що експортувала у 2021 році 6,12 млн. тонн пшениці проти 1,12 млн. тонн роком раніше, ймовірно, продасть 4 млн. тонн у першій половині 2022 року, кажуть трейдери.

Окрім Індії, Австралія може стати ще одним великим постачальником на тлі будь-яких довгострокових перебоїв у постачанні з Чорного моря.

Україна значно піднялася в рейтингу експортерів зерна за останнє десятиліття і, ймовірно, зайняла третє місце цього року, але конфлікт із Росією змусив ринки сумніватися, чи зможе Україна зберегти свій експорт.

Українські військові призупинили комерційні перевезення у портах, що поставило під загрозу експорт зерна та олійних культур.

“Вперше за багато років Індія отримала багато запитів як на термінові, так і на довгострокові поставки пшениці”, – сказав глава міжнародної торгової фірми, який не побажав бути названим відповідно до політики його компанії.

«Ми не бачили такого інтересу до індійської пшениці раніше, принаймні наскільки ми пам’ятаємо».

Індійські постачальники, які експортували пшеницю за ціною від 305 до 310 доларів за тонну FOB, тепер можуть продавати по 330 доларів за тонну, сказав трейдер Раджеш Пахарія Джейн із Unicorp Pvt Ltd.

У понеділок ціни на пшеницю в Чикаго зросли на 6,1% до 9,12-3/4 долара за бушель після того, як раніше досягли 9,35 долара за бушель.

Бангладеш, Філіппіни, Південна Корея, Шрі-Ланка та Об’єднані Арабські Емірати входять до основних покупців індійської пшениці. Нові покупці, такі як Ліван, можуть звернутися до Індії.

 

Refinitiv Agriculture

Позначки:, , , , , , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!