Експорт пшениці та ріпаку з Австралії зросте

Джерело:  УкрАгроКонсалт
UkrAgroConsult

Сільськогосподарське виробництво Австралії, від пшениці до ріпаку та яловичини, готове до ще одного успішного року після того, як дощі в 2022 році затопили поля, повідомляє УкрАгроКонсалт із посиланням на Bloomberg.

Дощі в 2022 році, надмірні в регіонах східного узбережжя, поповнили запаси поливу та підвищили вологість ґрунту, створивши міцну основу для виробництва, йдеться у звіті Rabobank. Сільськогосподарська галузь, ймовірно, побачить хороші, але не рекордні ціни в 2023 році на тлі високих витрат і глобальної рецесії.

Австралія є другою у світі країною-експортером пшениці, каноли та яловичини. Її важливість як постачальника ще більше зросла після війни росії в Україні та погодних умов, які скоротили глобальні поставки. Високий врожай пшениці допоміг знизити світові ціни в 2022 році з березневого рекорду.

Повернення до більш нормального рівня виробництва було висвітлено в окремому звіті Fitch Solutions 9 лютого 2023 року. Очікується, що врожай пшениці знизиться на 18% в сезоні 2023/24 з рекордних 40 млн тонн в сезоні 2022/23, оскільки закінчаться дощі та Ла-Нінья і запанують більш нейтральні погодні умови. Сівбу пшениці проводять з квітня по червень.

Rabobank очікує, що світові ціни на пшеницю та кукурудзу знизиться до середини 2023 року, оскільки в Бразилії зібрано високий врожай кукурудзи, а потенційна рецесія скоротить попит. В другому півріччі 2023 року очікується зростання цін на пшеницю через скорочення поставок із Чорноморського регіону, тоді як ціни на кукурудзу продовжують знижуватися.

Очікується, що площі сівби озимої пшениці в Україні в 2023 році скоротяться на 10-20%, а посуха в росії робить черговий рекордний врожай малоймовірним, повідомили в Rabobank. Крім того, врожай в Австралії буде нижчим з року в рік.

Світові поставки ріпаку значно покращилися, а кінцеві запаси в Канаді, Європі та Австралії будуть більш ніж на 70% вище, ніж рік тому, до середини 2023 року, пом’якшуючи глобальну кризу олійних культур, повідомляє Rabobank.

Позначки:, , , , , , , , , , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!