Експорт пальмової олії з Індонезії впав на 8,5%

Джерело:  Агроинвестор
пальмовое масло

2022 року Індонезія, найбільший світовий виробник пальмової олії, експортувала 30,8 млн т цієї продукції — на 8,5% менше, ніж 2021-го, коли країна поставила на зовнішні ринки 33,7 млн т, йдеться у звіті Асоціації виробників пальмової олії Індонезії (GAPKI). Дані враховують вивезення сирої пальмової олії, біодизеля, а також рафінованого, вибіленого та дезодорованого пальмового олеїну.

Основним покупцем індонезійської пальмової олії є Китай, який з січня по листопад 2022 року імпортував 5,86 млн т, пише Jakarta Globe з посиланням на підрахунки GAPKI. Країни Євросоюзу за цей період придбали 3,75 млн т сировини, що на 14% менше, ніж за аналогічний період минулого року. Постачання пальмової олії з Індонезії до США за 11 місяців минулого року зросло на 15% і перевищило 2 млн т.

За даними Росстату, в 2021 році Росія імпортувала 1,1 млн т пальмової олії – на 7% більше, ніж роком раніше. Із цього обсягу на Індонезію припадало 97%. Свіжої інформації про ввезення пальмової олії в країну немає.

Голова GAPKI Джоко Прійоно на брифінгу для ЗМІ обґрунтував загальне зниження постачання невеликим падінням виробництва пальмової олії на тлі зростання її використання в енергетичному секторі, передає CNA. За його словами, у країні минулого року збільшилося споживання біодизелю після спаду, спричиненого епідемією коронавірусу.

На динаміку експорту пальмової олії з Індонезії впливали інші чинники. Так, з 28 квітня по 28 травня 2022 року постачання цієї продукції з країни за розпорядженням уряду було заборонено. Таким чином влада хотіла зберегти на доступному рівні внутрішні ціни на пальмову олію та забезпечити її доступність.

Крім того, у січні 2023 року окружний суд Джакарти засудив до трьох років ув’язнення Індрасарі Вішну Вардхану, генерального директора Міністерства торгівлі Індонезії. Його визнали винним у зловживанні владою і в тому, що він видавав дозвіл на експорт пальмової олії неналежним чином.

Олексій Удовенко, регіональний представник Малайзійської ради виробників пальмової олії

І Малайзія, і Індонезія активно розвивають програми з використання олії у виробництві біодизеля. З січня цього року Індонезія планувала почати використовувати біодизель із 35% домішки на основі пальмової олії (B35). У Малайзії є програма В20, а експорт біодизеля з Малайзії перевищив 300 тис. т. Зараз немає небезпеки, що пальмова олія йтиме на виробництво біопалива, але державні програми Малайзії та Індонезії з випуску біодизеля, безумовно, впливають на ринок та ціни.

За 2022 рік Індонезія випустила 46,7 млн т пальмової олії – на 0,4% менше, ніж роком раніше. Виробництво стагнує четвертий рік поспіль, тоді як внутрішнє споживання продовжує зростати, зазначив Джоко Прійоно. Він очікує, що за підсумками 2023 року виробництво пальмової олії в країні залишиться на поточному рівні.

За прогнозом Міністерства сільського господарства США, у сезоні-2022/23 світове виробництво пальмової олії досягне 77,21 млн т. З них частка Індонезії становитиме 59% (45,5 млн т), Малайзії – 24% (18,8 млн т) , Таїланду – 4% (3,28 млн т).

Регіональний представник Малайзійської ради виробників пальмової олії Олексій Удовенко вважає, що у сезоні-2022/23 світове виробництво пальмової олії зросте більш ніж на 3 млн т. Основне збільшення буде зареєстровано саме в Індонезії – на 2 млн т більше у порівнянні з попереднім сезоном, сказав він «Агроінвестор». «Що стосується прогнозів вартості пальмової олії, то ми очікуємо, що ціни на неї на початку року будуть перебувати в діапазоні 3,9-4,3 тис. рінггіт ($915,6-1010 за курсом ЦБ на 26 січня) і 3,8 -4,2 тис. рінггіт ($892-986) за тонну до кінця другого кварталу 2023 року», – додав Удовенко.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!