Експорт оливкової олії з Марокко зріс у 2022 році

Джерело:  Oilworld
оливкова олія

Дані щодо експорту оливкової олії Марокко у 2022 році показують 85-процентне зростання обсягу та 49-процентне зростання вартості порівняно з 2021 роком.

Дані, опубліковані Міністерством сільського господарства, рибальства та розвитку сільських районів, показують, що таке зростання значно перевищує середній показник експорту марокканських продуктів харчування. У 2022 році постачання сільськогосподарської продукції та морських продуктів харчування зросли на 20 відсотків порівняно з попереднім роком.

За даними міністерства, загальний обсяг експорту сільськогосподарської продукції та агропродовольчих товарів Марокко у листопаді 2022 року перевищив 73,8 млн. марокканських доларів (6,6 млн. євро). Більшість цього збільшення вартості обумовлена збільшенням експорту на ринки Північної Америки.

Як повідомляє H24info, дані за грудень 2022 року показують, що країна вперше перевищила поріг 80 мільйонів доларів у вартості експорту продовольства. У 2021 році він повідомив загалом про 62,36 мільйонів доларів.

Дані Міжнародної оливкової ради показують, що в сезоні 2021/2022 років Марокко експортувало 28 тисяч тонн оливкової олії, що вдвічі перевищує показники попередніх двох років.

Оцінки експорту оливкової олії на 2023 рік залишаються невизначеними через значне скорочення виробництва, про яке повідомили деякі з основних країн-виробників. Це падіння викликало зростання цін та волатильність на ринках імпорту/експорту.

Хоча офіційних даних про врожай все ще немає, місцеві спостерігачі підтвердили значне зниження врожаю оливкової олії в Марокко. Основними причинами є дефіцит опадів, аномальна спека та посуха. Ці кліматичні чинники вплинули на багато богарних оливкових садів у Марокко, так само, як вони вплинули на врожай в інших країнах західного Середземноморського басейну.

Через падіння виробництва ціни на оливкову олію для марокканських споживачів також значно зросли.

Як повідомляє Bladi.net, Національне управління з безпеки харчових продуктів (NFSO) оголосило про проведення серії суворих перевірок оливкової олії, що продається в країні.

Нещодавно Рашид Беналі, президент міжпрофесійної асоціації оливкової олії Марокко (Interprolive), попередив споживачів про ймовірне зростання випадків шахрайства з оливковою олією.

Близько 85 відсотків усієї оливкової олії, що споживається в країні, продається оптом, що ускладнює співробітникам правоохоронних органів протидію потенційному шахрайству.

Саме тому NFSO звернулася до громадян Марокко із закликом купувати лише продукти з правильним маркуванням, належним чином упаковані та рекомендовані агентством.

В останні кілька днів це питання дійшло до марокканського парламенту. Як повідомляє LeSiteInfo, представник Партії прогресу та соціалізму Рашид Хамуні попередив своїх колег, що поріг у 80 доларів (7,25 євро) за літрову пляшку оливкової олії вже досягнуто у кількох областях.

Хамуні застеріг від торговельних спекуляцій, які, на його думку, також спричиняють зростання цін на оливкову олію.

Під час засідання Палати представників уряду було офіційно поставлено питання про заходи, які вони зроблять, щоб ціни на оливкову олію залишалися доступними для всіх сімей, оскільки оливкова олія відіграє вирішальну роль у місцевих кулінарних традиціях.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!