Експорт кукурудзи з Бразилії може врятувати світові ринки

Джерело:  УкрАгроКонсалт
кукуруза доллар
UkrAgroConsult

Наслідки війни в Україні, а також природні катаклізми заважають експорту продовольства з найбільших світових виробників, повідомляє УкрАгроКонсалт із посиланням на Bloomberg. Великий врожай кукурудзи в Бразилії припав на час, коли змінюються світові маршрути постачання сільськогосподарської продукції.

За даними бразильської групи експортерів зерна Anec, експорт кукурудзи з Бразилії в 2022 році збільшиться більш ніж вдвічі до рекордних 44 млн тонн. Поставки зросли з жовтня, коли низький рівень води в річці Міссісіпі загальмував експорт зі США.

«Бразилія стала рятівником від обмеженого ринку зерна», – повідомили у Marex North America. За їх даними, Бразилія вже є лідером на ринку сої і набуває все більшого значення в торгівлі кукурудзою, оскільки глобальний дефіцит зерна створив для країни можливість заповнити прогалину.

Величезний врожай кукурудзи в Бразилії був ключовим фактором стримування цін на кукурудзу, оскільки затримки відправлення кукурудзи зі США морським транспортом та війна в Україні – в першому та четвертому за величиною експортерах у світі відповідно – не дають можливості в повній мірі реалізовувати свій експортний потенціал. Ф’ючерси на кукурудзу впали майже на 20% з піку наприкінці квітня, частково через зростання виробництва в Бразилії, що стало бажаною відстрочкою для споживачів, які зіткнулися зі стрімким зростанням цін на продовольчу продукцію.

В той час як споживачі отримують вигоду від врожаю в Бразилії, американські фермери мають підстави для занепокоєння. США втрачають частку ринку на користь Бразилії та інших країн, таких як Аргентина та Україна, яка змогла залишитися в п’ятірці найбільших експортерів кукурудзи, незважаючи на те, що вторгнення Росії стримує експорт. На відміну від США, в Бразилії є місце для вирощування навіть більшої кількості зернових культур.

«Що найбільше допомагає Бразилії, так це те, що вона все ще може розширити свою загальну базу орних земель, чого неможливо зробити в США», – повідомили у AgResource Co.

Найяскравішим відображенням загрози, яку Бразилія становить для виробників США, є те, що Китай, найбільший в світі імпортер кукурудзи, нещодавно вирішив почати купувати бразильську кукурудзу, щоб зменшити залежність від США. На США припадало близько 70% закупівель Китаю в сезоні 2020/21, і очікується, що це домінування зменшиться, оскільки сотні бразильських сільськогосподарських фірм отримали дозвіл на експорт.

Бразильська кукурудза буде дешевшою за американську протягом наступних 3 місяців, коли експортери зерна зазвичай віддають перевагу поставкам сої. Однак бразильські фермери, які ще мають продати близько 19 млн тонн поточного врожаю, можуть постачати на ринок свою продукцію щоразу, коли ціни та коливання валюти зроблять це достатньо привабливим для них, повідомили у компанії AgRural.

За оцінками USDA, в 2023 році Бразилія може експортувати до 47 млн тонн кукурудзи, наближаючись до прогнозу щодо США в 52,7 млн тонн.

 

Позначки:, , , , , , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!