Експорт індійської пшениці та кукурудзи підскочив до небувалих обсягів

кукуруза

Трейдери хочуть продавати більше, борошно, навпаки, просять індійський уряд негайно обмежити експорт пшениці

Міжнародні торговці зерном звернулися до джерел в Індії, щоб компенсувати дефіцит постачань на світовому ринку, який утворився через порушення логістики під час конфліктів та санкцій. Експортний попит на індійську пшеницю, кукурудзу та спеції різко виріс після того, як Росія в Україну з хвильовим ефектом для економік різних країн. Про це пише журналіст індійського агропорталу krishijagran.com Чинту Дас.

За чотири дні з 26 лютого ціни на пшеницю в порту Кандла зросли з 2200 рупій за центнер до 2350-2400 рупій за центнер. Продовольча корпорація Індії (FCI) оголосила, що тендер цього тижня (28 лютого-6 березня) стане останнім у березні, а потім ціни на пшеницю та пшеничні продукти зростуть набагато більше», прокоментував колишній президент Асоціації вальцьових борошномельних заводів Індії Санджай Пурі.

Урядове агентство FCI, яке не експортує пшеницю, має здебільшого запаси пшениці в країні.

Трейдери пшениці хочуть, щоб FCI випустило на ринок більше пшениці, що допомогло б контролювати внутрішні ціни, скоротити надлишкові запаси та задовольнити експортний попит.

Обробна промисловість, з іншого боку, стурбована. «Ми закликатимемо уряд негайно припинити експорт пшениці з країни, оскільки місцеві ціни зросли з 21 рупії за кг до 24 рупій за кг. Експортний попит настільки сильний, що якщо ми не зупинимо експорт, ціни продовжать зростати, що може призвести до дефіциту в майбутньому», – сказав Анджані Агарвал, президент Асоціації борошномельних заводів.

Крім пшениці, попит на індійську кукурудзу виріс, оскільки покупці з країн Південної Азії, які розташовані в безпосередній близькості від Індії, перенесли свої закупівлі з України до Індії.

«Раніше Україна була великим експортером кукурудзи, яка не містить ГМО. Через напруженість у Чорноморському регіоні та високі транспортні витрати споживання кукурудзи тепер зміститься в Індію, оскільки жодне інше джерело не може задовольнити цей попит», – заявив на правах анонімності голова міжнародної консалтингової фірми.

Ціни зросли зі збільшенням експорту кукурудзи з Індії. Керуючий директор компанії Godrej Agrovet Балрам Ядав сказав: «Ціни на кукурудзу зросли з 19,50-20 рупій за кілограм до 22 рупій за кілограм біля воріт ферми. До травня вони можуть або залишитися на колишньому рівні, або трохи впасти».

АгроXXI

Позначки:, , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!