Експорт Дунаєм значно дорожчий за порти Чорного моря – УЗА

Джерело:  AgroPortal.ua
Дунай

Логістичні витрати на доставку товару до дунайських портів або залізницею до польських чи румунських значно вищі порівняно з портами Чорного моря. Інколи різниця сягає $90 на тонні. Про це розповів президент Української зернової асоціації Микола Горбачьов під час Shipping and Trade Day.

«CPT Одеса складає $10 на тонні, можливо, $25, залежно від розташування сільгоспвиробництва. Якщо ж їхати до Констанци — це буде близько $100 на тонні. Тобто різниця $90», — зазначив Микола Горбачьов.

Також він додав, що зараз система експорту надскладна адміністративно.

Коли ми надсилаємо зерно у Польщу чи Румунію, то не можемо простежити, до якої країни воно буде перевезено далі. Воно може поїхати до Італії чи Єгипту. Дуже складно відправляти вантажі до Азії, оскільки потрібно акумулювати 50-60 тис. т у Констанці. І весь цей обсяг повинен перетнути кордон у вагонах чи вантажівках або бути завантажений на баржі. Організувати цей логістичний ланцюг дуже складно. Порти Великої Одеси більш легко оперуються і більше влаштовують українських фермерів і трейдерів.

Микола Горбачьов упевнений, що Україна стане частиною ЄС, і логістика Дунаю буде розвиватися і після завершення війни, особливо за напрямками Болгарії, Румунії. Збережеться обсяг 1-2 млн т експортних відвантажень. При цьому є потенціал для зменшення вартості перевезення баржами. Адже до війни ціна баржі складала $9-10 на тонну, зараз це $50/т, іноді навіть $100.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!