Експорт борошна з України в кінці 2022 року значно прискорився

борошно

Після початку повномасштабного збройного вторгнення, у березні та квітні, експорт борошна практично зупинився. За два місяці – 1,5 тис. тон. Це і зрозуміло, поки одні перебували у ступорі, інші наповнювали склади та магазини продовольством. Порти, основний експортний шлях, використовувати неможливо. Транзитні шляхи через Румунію не звідані, ЄС закритий митом та квотами. Але наші люди ніколи не опускають руки, особливо коли Європа відкрилася для української продукції, транзитні маршрути поступово освоїли та й Молдова залишилася на своєму місці. І тихим сапом, потроху, починаючи з 1,4 тис. тон у травні, експорт в останньому кварталі 2022 року перевищив торішні показники за той же період. Та й в абсолютних цифрах досяг 13,5 – 16,8 тис. тон, що виглядає дуже непогано та обнадійливе.

Експорт борошна з України, тис. тон

Експорт борошна з України, тис. тон

Простежується цікава тенденція збільшення та різноманітності експортерів. Нікуди не поділися «гранди», але дрібні експортери різко в рази збільшили обсяги і на зовнішній ринок вийшло багато нових гравців. Причому нових не лише на зовнішньому ринку, оскільки в Україні всі вони давно і успішно працювали, а й тих, хто в переробці зерна раніше не помічений.

З відомих мірошників це, наприклад:

 Ужгородське ТОВ «Влад», яке виробляє зазвичай по 800-1100 тон борошна на місяць: відвантаживши у третьому кварталі, для початку, 572 тони борошна на зовнішні ринки, в останній квартал року експортувало майже 2000 тон.

Калуський КХП, який експортував останніми роками дедалі менше, різко рвонув і видав особистий рекорд – понад вісім тисяч тон, такого не було ніколи.

«Ньюсфера» з Шостки, яка і на внутрішньому ринку працювала час від часу, відвантажила за кордон під 2000 тон продукції.

А також Стрийський КХП №1, Луцький КХП, які не тішать у мирний час своєю продукцією, правильно скориставшись потрібною локацією, швидко влилися до лав експортерів. Також завдяки своєму розташуванню поблизу західних кордонів України експортом зайнялися безліч дрібних млинів і просто продавців борошна

 Експорт борошна з України по роках (2014-2023 рік), тис. тон

 Експорт борошна з України по роках, тис. тон

Незважаючи на те, що результат 2022 року виявився найнижчим за останні 9 років.

років, проте подібний результат у військових умовах, безумовно, є високим досягненням українських борошномелів. Якщо ж врахувати, що 83,6% всього обсягу експорту було відвантажено у другій половині року, інакше кажучи, у першому півріччі 2022/23 МР, то результат знаходиться в межах останніх років і має явну тенденцію до поліпшення ближче до закінчення МГ.

Експорт борошна з України за 1 півріччя 2022/23МГ, тис. тон

Експорт борошна з України за 1 півріччя 2022/23МГ, тис. тон

Другий квартал року пройшов у пошуках логістичних можливостей, пробні відвантаження тощо. Одним із вирішальних чинників стало рішення ЄС про відкриття європейських ринків для української продукції, зняття квот та скасування мит. Після цього освоєння європейського ринку пішло значно веселіше. І вилилося в глобальну зміну географії постачання українського борошна.

Географія експорту українського борошна у 2022 році., %

Географія експорту українського борошна у 2022 році., %

Закриття українських портів та відсутність можливості використовувати морські шляхи для експорту продукції змусили борошномелів шукати нові шляхи на світовий ринок. Вибір був невеликий: авто та залізничний транспорт до споживача або до найближчого закордонного порту. Задоволення не дешеве і в мирний час, зараз стало дуже дорогим. Як наслідок, найдешевше було транспортувати до країн, які безпосередньо межують з Україною. Спочатку – до порту, де перевантажити у контейнери. Після зняття для України торговельних обмежень Європейським Союзом – для реалізації всередині ЄС.

Найбільші споживачі українського борошна у 2022 році, тис. тон

Найбільші споживачі українського борошна у 2022 році, тис. тон

Найбільше було відвантажено до Молдови, для якої не змінилася логістика. Туди й раніше відвантажували лише наземним транспортом. Тому обсяги експортованої продукції не сильно відрізнялися від відвантажень останніх років і були навіть дещо вищими. А ось постачання до Польщі можна назвати справжнім проривом! І не тільки тому, що це європейська країна, а тому, що Польща сама виробляє, в середньому, 3,7 млн. тон борошна на рік і аж ніяк не страждає на дефіцит цієї продукції. Але співвідношення ціна/якість плюс вміння торгувати допомогли нашим колегам продати в Польщі майже 10 тис. тон. І це практично за три останні місяці, коли було відвантажено 7 600 тон. Думаю, 2023 року ми будемо приємно здивовані обсягами, що осідають у союзній країні. Крім Польщі, досить багато було відвантажено як у прикордонні європейські країни – Румунію, Угорщину та Словаччину, так і у віддаленіше: Хорватію, Литву – 1676 тон; Чехію – 1043; Німеччину – 1020; Болгарію – 726. А також до Латвії, Грузії, Швеції, Кіпру, Албанії, Нідерландів, Іспанії, Греції, Північної Македонії, Словенії та Бельгії. Словом, відвантажували практично усій Європі.

Звичайно, ситуація в країні відбилася на цінах. Насамперед, звичайно ж, на вартості сировини, яку неможливо було експортувати. Неетично було говорити, але це було на руку мукомелам. Інакше було б дуже складно купувати зерно для переробки та забезпечення продовольчої безпеки країни. Народ наш патріотичний, але деякі люди, (я так думаю!) воліли б дорожче продати врожай експортерам, ніж думати про можливий голод у країні.

Оскільки після 24 лютого експортувати через українські порти стало неможливим, автомобільний транспорт став основним засобом доставки до покупця чи портів Румунії. Усього автотранспортом було перевезено 45 476 тон. З них у контейнерах 4523 тони. Ще 7062 тон борошна в контейнерах було перевезено на залізничних платформах. 13496 тон – вагонами. І морськими суднами, контейнеровозами, поромами – 12 697. Зрозуміло, що частина перевезеної суходолом продукції далі вантажилося на морські судна.

Середні ціни на борошно в/г, FCA, $/тонна

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!