Експорт болгарської пшениці зростає завдяки високому попиту та рекордним запасам

Джерело:  IDK
Болгарія

Великі початкові запаси, хороший експортний попит та ціни призвели до того, що експорт болгарської пшениці у 2023-2024 роках досяг 3 мільйонів тонн станом на початок листопада, що на 260% більше, ніж попереднього року, про це йдеться у звіті Служби іноземного сільського господарства (FAS) Міністерство сільського господарства США.

Проте незвичайно посушлива та тепла осінь ускладнила посів озимих зернових 2024-2025 років: сівба пшениці відстає на 26%.

Посіви жита відставали на 63%, тритикале – на 41%. Дощ пішов на початку листопада і, хоча й приніс полегшення, кардинально не змінив ситуацію, повідомили у FAS.

Очікується, що збільшення кількості дощів які прогнозується, сприятиме ранньому розвитку озимих зернових. А також те, що посів триватиме до кінця місяця.

Початкові прогнози передбачають виробництво пшениці у розмірі 6,3 млн. тонн. Для порівняння: остаточні дані про виробництво 6,8 млн тонн за 2023–2024 роки.

Близько 48% урожаю має фрезерну якість порівняно з 66,3% у 2022 році через несприятливі погодні умови та недостатню кількість сонячного світла.

“Це також найнижча частка продовольчої пшениці за останні п’ять років”, – сказали у FAS.

Фермери прагнули продати продукцію через гарну врожайність і рекордні кінцеві запаси. Хоча ціни були нижчими, ніж у попередньому маркетинговому році, вони все ж таки забезпечили виробникам позитивну маржу, зазначили у FAS.

З 3 мільйонів тонн експорту 2,2 мільйона тонн було експортовано до країн, які не входять до ЄС. Основними напрямками за межами ЄС були Південна Корея, Індонезія, Таїланд, Марокко та Алжир.

Позначки:, , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!