Експорт американської сої різко зріс напередодні масового, але повільнішого збору врожаю до Бразилії

Джерело:  Oilworld
соя

Після повільнішого початку сезону експорт сої зі США збільшився за останній місяць, навіть незважаючи на те, що найбільший експортер Бразилія знаходиться на ранніх стадіях збирання свого рекордного врожаю.

За тиждень, що закінчився 2 лютого, близько 1,83 млн. тонн американських соєвих бобів було перевірено на експорт, що четвертий тиждень поспіль значно перевищує середні обсяги.

Експортні інспекції, що відображають фактичний експорт, склали попередні 8,2 млн. тонн у січні 2023 року порівняно з 6,5 млн. тонн рік тому і 8,9 млн. тонн у січні 2021 року.

За даними Бюро перепису населення США, у січні 2021 року офіційний рекорд експорту склав 9,03 млн. тонн, і минулий місяць, ймовірно, займе друге місце. У січні 2022 року поставки сої склали 6,4 млн тонн, що на пару вантажів вище за середній показник за п’ять років.

Експорт минулого місяця був за непоганим грудневим показником: обсяг інспекцій сої в США склав 8,07 млн тонн, що на 4% більше, ніж минулого року, і, можливо, є другим найкращим показником місяця після 2020 року. Офіційні дані за грудень будуть надруковані у вівторок вранці.

Експортний продаж сої в США минулого місяця був непоганий, оскільки бразильські фермери були скупими продавцями свого величезного майбутнього врожаю. За останні кілька тижнів дощі затримали збирання врожаю в Бразилії всього на 9 або 10% станом на ці вихідні порівняно з цілих 20% рік тому.

Більш сильні дощі наступного тижня можуть сповільнити прогрес у центральному соєвому поясі Бразилії, хоча тенденція до посушливості на півночі та півдні може прискорити активність там. Однак дощова погода призвела до збільшення випадків захворювання на соєву іржу та витрати на фунгіциди, і ці несподівано вищі витрати потенційно можуть спонукати бразильських фермерів продовжувати збирати врожай.

Навіть якщо продажі сої в США скоротяться, загальний обсяг замовлень досить великий, щоб підтримати принаймні помірні постачання квасолі в найближчій перспективі, особливо на тлі зниження обсягів кукурудзи. Станом на 26 січня було відвантажено близько 11,7 млн. тонн бобів із США, проданих на експорт у 2022-23 роках, що є одним із найвищих показників за всю історію.

Станом на 26 січня було відвантажено близько 75% усіх постачань сої порівняно з 80% або більше за останні три роки.

Оцінки торгівлі напередодні опублікованого в середу звіту Міністерства сільського господарства США про попит та пропозиції свідчать про те, що аналітики в основному задоволені останнім прогнозом агентства на експорт сої до США у 2022-23 роках у розмірі 1,99 мільярда бушелів (54,2 мільйона) тонн).

Кінцеві запаси сої у США в середньому оцінюються у 211 мільйонів бушелів, що практично не змінилося порівняно із січневим прогнозом Міністерства сільського господарства США у 210 мільйонів. З 19 опитаних аналітиків четверо бачать акції нижче, ніж минулого місяця, шестеро бачать їх вище, а решта не змінилася або перебуває в межах кількох мільйонів.

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!