Експерти заявили, що на світовому ринку третій рік поспіль збережеться дефіцит какао-бобів

Джерело:  IDK
какао

Світове виробництво какао-бобів у поточному аграрному році (2023-2024 роки) знизиться на 11%, до 4,45 млн. тонн у порівнянні з попереднім. Про це повідомила Міжнародна організація з какао зі штаб-квартирою в Абіджані (Кот-д’Івуар).

Таким чином, третій рік поспіль світовий ринок какао-бобів буде дефіцитним, зазначає вона. Дефіцит какао-бобів на світовому ринку у 2024 році становитиме до вересня 375 тис. тонн порівняно з 74 тис. роком раніше.

Причиною подальшого падіння обсягів світового виробництва какао-бобів стала втрата частини врожаю в Гані та Кот-д’Івуарі, які є їхніми найбільшими постачальниками. Скорочення викликане як природними умовами, і захворюваннями дерев. За оцінками, обсяг урожаю какао-бобів складе в Кот-д’Івуарі 1,8 млн. тонн порівняно з 2,24 млн. роком раніше. Для Гани ці цифри становлять 580 тис. тонн какао-бобів проти 654 тис. тонн.

Побоювання щодо можливої нестачі какао-бобів вже призвели до різкого зростання цін на них. 2024 року вони збільшилися майже на 50%. Наприкінці лютого біржові світові ціни на какао-боби встановили історичний максимум — 6 929 доларів за тонну. З того часу вони дещо послабшали.

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!