Експерти розповіли, чи вигідно використовувати кукурудзу як паливо

Джерело:  Latifundist.com
кукурудза

Через високу вологість цьогоріч буде дуже дорого сушити кукурудзу. Ціна може сягати $50/т для зняття 10% вологості зерна. Одним із рішень є — використання зерна кукурудзи в якості сировини для роботи твердопаливного теплогенератора. Про це йдеться в матеріалі «Кукурудза 2022: Сушити, залишити в полі чи спалити в теплогенераторі?» на Latifundust.com.

«У Сумській області рентабельніше сушити кукурудзу на кукурудзі. Тобто закладати кукурудзу в теплогенератори. Адже, якщо аграрії отримають 10 т/га, то з логістикою 2,5 тис. за т (в нашому регіоні з місця) її не вигідно сушити. Дехто з аграріїв порахував і вирішив сушити кукурудзу кукурудзою. І це насправді вихід», — розповів керівник «Сейм Агро» Євген Скляров.

Регіональний представник по роботі з ключовими клієнтами «Греко Груп» Сергій Мавка зазначив, що дійсно, зерно кукурудзи можна використовувати як паливо. Такий досвід є у аграріїв США, зокрема, в тих регіонах, де не ростуть дерева і ускладнене постачання традиційних видів палива. Водночас і деякі українські клієнти Greko Grup вже спробували такий варіант на власних потужностях. В цьому сезоні кількість зацікавлених і тих, хто хоче спробувати сушити кукурудзу на кукурудзі — збільшилась.

«Під час сушіння, теоретично, може бути велика зольність, що вимагатиме від оператора дотримання періодичності обслуговування. Але більше про ефективність такого варіанту та економічну обґрунтованість ми зможемо говорити по завершенню сезону», — пояснив Сергій Мавка.

І додав, що в компанії готові сприяти клієнтам, які планують на власних потужностях використовувати кукурудзу в якості палива.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!