Експерти оцінили врожай у Казахстані на 4 млн тонн нижче за цифри Мінсільгоспу РК

Джерело:  ElDala
зерно

Міжнародна рада із зерна в жовтневому огляді оцінила врожай Казахстану за всіма видами зернових у нинішньому сезоні на рівні 17,9 млн тонн. Це на 3,9 млн тонн нижче за оцінки Мінсільгоспу РК: раніше міністр сільського господарства Ербол Карашукеєв на зустрічі з президентом РК Касим-Жомартом Токаєвим повідомив про те, що в країні отримано «найвагоміший» урожай за останні 10 років – 21,8 млн тонн зернових та зернобобових культур.

Міжнародні експерти цей оптимізм не поділяють. Хоча навіть їхні цифри говорять про суттєве зростання врожаю порівняно з попереднім сезоном, коли через посуху намолотити вдалося лише 15,6 млн тонн зерна.

Загалом переживати Казахстану нема про що – отриманого обсягу плюс 0,9 млн тонн перехідного залишку і 1 млн тонн імпорту вистачить і для забезпечення власної потреби, і для реалізації імпортного потенціалу на рівні 9,1 млн тонн. Точніше, переживати треба за те, щоб зуміти відвантажити на експорт ці обсяги: колапс залізничної транспортної системи ставить під питання навіть звичайні для країни 6 млн тонн експорту, не кажучи про зростання відвантажень на 50%. В результаті є ризик того, що 3 млн тонн залишаться незатребуваними всередині країни і тиснуть на ціни реалізації, позбавляючи фермерів справедливої ​​рентабельності. Про це раніше в інтерв’ю порталу ElDala.kz попереджав Євген Карабанов, офіційний представник-експерт Зернового союзу Казахстану.

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!