Економіка єврозони повертається до зростання

Джерело:  УкрАгроКонсалт
ЕС
UkrAgroConsult

Економіка єврозони повернулася до зростання, в той час як основний інфляційний тиск зберігався, що підтверджує перші аргументи для ЄЦБ знову підвищити процентні ставки, повідомляє УкрАгроКонсалт із посиланням на Bloomberg.

Згідно з даними Євростату, опублікованими 31 липня 2023 року, ВВП в ІІ кв. зріс на 0,3% порівняно з І кв. після скорочення та стагнації протягом ІІІ та ІV кв. 2022 року. Опитування Bloomberg серед економістів показало зростання на 0,2%.

Споживчі ціни в липні зросли на 5,3% порівняно липнем 2022 року, як і очікувалося. Але ознакою тривалої небезпеки є інфляція, яка виключає волатильні витрати, такі як продовольча продукція та енергетика, які трохи перевищили оцінки, щоб залишитися на рівні 5,5%, перевищивши показник вперше з 2021 року.

Німецькі облігації залишилися нижчими після оприлюднення даних, залишивши прибутковість дворічного боргу – серед найбільш чутливих до змін монетарної політики – на 2 базисних пункти вище на рівні 3,07%. Грошові ринки зберігають шанси приблизно на 70% на подальше підвищення облікової ставки на 1/4 пункту до кінця року.

В той час як цифри ВВП єврозони виглядають обнадійливо, він був підтриманий значним зростанням в ІІ кв. від Ірландії, де ВВП зріс на 3,3%. Країна складала менше 4% від загального виробництва блоку в 2022 році та внесла близько 0,1 відсоткового пункту до зростання в ІІ кв.

Заглядаючи на майбутнє, перспективи ЄС набагато похмуріші, попередив ЄЦБ після підвищення ставок в дев’ятий раз з липня 2022 року.

І через рік після початку спаду виробництва, темпи розвитку сфери послуг також сповільнюються – тенденція, яка, ймовірно, прискориться, коли завершиться літній туристичний сезон. Попит компаній на кредити падає рекордними темпами. Інвестиції в житло та бізнес також демонструють ознаки слабкості.

Німеччина, найбільша економіка Європи, почувається погано. Хоча взимку країна майже вийшла з шестимісячної рецесії, виробництво стагнувало лише в ІІ кв.

Bayer AG приєдналася до інших хімічних компаній, включаючи BASF SE і Lanxess AG, попередивши про погіршення прогнозів, тоді як Hamburger Hafen знизив свій прогноз після значного падіння обсягів виробництва.

Зі ставкою по депозитах, яка зараз становить 3,75%, ЄЦБ знаходиться на завершенні або близько до кінця свого підвищення ставок. Президент ЄЦБ Крістін Лагард заявила, що в нинішній невизначеній обстановці ще одне підвищення або «можливо, пауза» є варіантами для наступного політичного рішення у вересні.

31 липня Італія також повідомила про падіння ВВП в період з квітня по червень 2023 року через падіння внутрішнього попиту. 28 липня були кращі новини з Франції та Іспанії, які показали стабільне зростання ВВП.

Позначки:, , , , , , , , , , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!