Економічні шок-прогнози на 2023 рік від Saxo Bank

Джерело:  Saxo Bank

В прогнозах Saxo Bank щороку попереджає про потенційно можливі масштабні наслідки недооцінених подій. Деякі з прогнозів, які аналітики зробили на 2022 рік, частково справдилися. Наприклад, вони передбачили високу інфляцію в Америці, відмову урядів і корпорацій від ESG-повістки та конституційну кризу в США, яка не збулася повністю, але частково реалізувалася у вигляді «розділеного» Конгресу, повідомляє УкрАгроКонсалт із посиланням на Saxo Bank.

На думку експертів Saxo Bank, часи, коли низькі відсоткові ставки плекали мрії про гармонійний світ, побудований на рівності, незалежні центробанки і відновлювані джерела енергії, минули. Світова економіка перейде в режим «військової економіки», а суверенні економічні вигоди виявляться важливішими за глобалізацію.

  1. Мільярдери об’єднаються для енергетичного проекту на трильйон доларів

В 2023 році власники великих технологічних компаній та інші мільярдери об’єднаються для створення консорціуму під кодовою назвою Third Stone, який має залучити понад $1 трлн для науково-дослідного проекту в галузі енергетики. Експерти Saxo Bank наголошують, що це буде найбільший науково-дослідний проект із часів «Манхеттенського проекту», в рамках якого було створено першу в США атомну бомбу.

Попит на електроенергію ось-ось різко злетить, прогнозують експерти Saxo Bank, пов’язуючи це не тільки зі зростаючою популярністю електромобілів, але і цифровизацією економіки, що продовжується, і зростанням обсягів даних. У найближчі десятиліття необхідні для цифрової економіки дата-центри можуть споживати близько 20% світової енергії. При цьому потенціал зростання енергетики виглядає обмеженим: викопне паливо є неекологічним, альтернативні джерела енергії ненадійні.

Компанії, які співпрацюватимуть із Third Stone і виявляться здатними допомогти в реалізації його концепції, різко зростуть в ціні на тлі слабкого інвестиційного клімату.

  1. Золото подорожчає до $3 тис. за унцію, оскільки інфляція виявиться тривалою.

В 2023 році спотова ціна золота злетить вище $3 тис. за унцію, а індекс VanEck Junior Gold Miners, який відстежує кошик акцій золотодобувних компаній, зросте вчетверо, коли ринок переконається, що інфляція — це не короткочасне явище. Саме помилкове очікування того, що інфляція виявиться минущою, стримувало в 2022 році ралі в котируваннях металу навіть на тлі рекордної за останні 40 років інфляції в США.

Центральні банки і ринки очікували, що інфляція повернеться до цільового рівня лише за кілька років. Інвестори на тлі сильного долара могли отримати понад 4% прибутковості за 5-річними казначейськими облігаціями США. Однак, як пише Saxo Bank, політика ФРС призведе до нових проблем на ринку держоблігацій — їх так чи інакше доведеться стримувати кількісним пом’якшенням, що послабить долар. Паралельно з цим навесні в Китаї очікується пом’якшення політики нульової терпимості щодо COVID-19. В результаті зростання попиту на сировинні товари злетить і інфляція, особливо в умовах слабкої валюти США.

Вартість золота проб’є рівень $2075 за унцію і спрямується щонайменше до $3 тис. в 2023 році.

  1. Одна з країн заборонить виробництво м’яса до 2030 року

В 2023 році, принаймні, одна з країн, яка прагне позначити своє лідерство в гонці за найбільш агресивну кліматичну політику, запровадить високі податки на м’ясо, починаючи з 2025 року, і повідомить про повну заборону виробництва м’яса тварин до 2030 року. Альтернативою стане штучне м’ясо рослинного походження та технології лабораторного вирощування м’яса з меншими викидами.

Країни, які, швидше за все, розглядатимуть продовольчий аспект зміни клімату, — це країни, які мають юридично обов’язкові цілі для досягнення нульових викидів. Швеція зобов’язалася досягти вуглецевої нейтральності до 2045 року, тоді як інші країни, такі як Великобританія, Франція та Данія, націлені на 2050 рік.

Акції традиційних ESG-компаній, таких як американська корпорація харчової промисловості Tyson Foods, різко дешевшатимуть, поки ті не почнуть інвестувати в м’ясо, вироблене в лабораторії або вирощене способом, що не завдає шкоди навколишньому середовищу.

  1. Великобританія проведе референдум зі скасування Brexit

В 2023 році через дії прем’єр-міністра Великобританії Ріші Сунака і глави Мінфіну Джеремі Ханта популярність консерваторів впаде до нечувано низького рівня, а їх жорстка фіскальна політика призведе Великобританію до нищівної рецесії та зростання безробіття.

На тлі економічного краху опитування покажуть, що громадяни мають сумніви щодо доцільності Brexit. Спочатку переважна більшість молодого покоління виступала проти виходу з ЄС: понад 80% молодих людей віком від 18 до 24 років проголосували за те, щоб країна залишалася в ЄС, тоді як майже 2/3 людей віком 65 років і більше проголосували за вихід. Багато останніх вже пішли з життя.

Сунак оголосить позачергові вибори та піде у відставку. Лідер британських лейбористів Кейр Стармер підтримає проведення другого референдуму щодо Brexit для возз’єднання з ЄС. В ІІІ кв. до влади прийде лейбористський уряд, який пообіцяє провести референдум щодо UnBrexit 1 листопада 2023 року. Переможуть прихильники возз’єднання з Євросоюзом.

Після слабкої динаміки на початку 2022 року фунт стерлінгів відновиться на 10% по відношенню до євро і на 15% по відношенню до швейцарського франка завдяки очікуваному стимулюванню сектора фінансових послуг.

  1. Посилення повсюдного контролю за цінами

В 2023 році на тлі ситуації в Україні та зростаючої інфляції уряди різних країн розширюватимуть контроль за ціноутворенням, оскільки політики вважатимуть за необхідне активніше втручання, щоб інфляція не дестабілізувала економіку та суспільство.

В 2022 році вже спостерігалися ранні та безсистемні ініціативи з управління інфляцією та цінами. Вони включали податки на надприбутки енергетичних компаній та спробу обмежити російські ціни на енергоносії з 5 грудня, щоб позбавити Росію доходів та знизити експортні ціни на сиру нафту, яка, швидше за все, не приведе ні до чого, вважають у Saxo Bank. В 2023 році очікується розширення контролю за цінами і навіть заробітною платою.

Однак контроль над цінами без вирішення основної проблеми не лише призведе до зростання інфляції, а й ризикує знизити рівень життя через відсутність стимулів до виробництва, нераціонального розподілу ресурсів та інвестицій. «Лише ринкові ціни можуть забезпечити підвищення продуктивності та ефективності за рахунок інвестицій. Схоже, що у 2023 році та в наступні роки нам доведеться заново засвоїти цей урок», – попереджає Saxo Bank.

Прогнози в пунктах 6-8 стосуються операторів ринку нафти, можливості нової резервної валюти, курсу японської ієни, податкових пільг.

Позначки:, , , , , , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!