Економічна доцільність перевезень зерновим коридором втрачає сенс

Джерело:  AgroPortal.ua
фрахт

Зерновий коридор з 9 травня фактично не працює. Про це заявив президент Асоціації міжнародних експедиторів України Віктор Берестенко.

«Економічна доцільність перевезень зернових культур коридором втрачає сенс (простій суден, який може тривати місяцями, «з’їдає» все)», — зазначив він.

Експерт нагадав, що середня кількість суден, що прибували за день до трьох портів Великої Одеси (Одеса, Чорноморськ та Південний) у межах «зернової ініціативи» постійно зменшувалася з 5,9 судна на день у вересні 2022 року до 1,9 у квітні 2023 року.

Також він повідомив, що збитки інфраструктури України пробили позначку в $50 млрд.

«Обсяг середньодобової передачі зерна  після введення обмежень країнами ЄС на західному кордоні становить 14 вагонів/добу, у квітні — 28 вагонів/добу; березні — 58,19 вагона/добу», — уточнив він.

Крім того, Віктор Берестенко підкреслив, що правоохоронні органи продовжують надсилати митникам доручення на затримку (огляд та переогляд) товарів.

«Якщо за весь минулий рік їх було близько 1100, то за січень-квітень поточного — вже більш як 3000. Все це — затримки на кордоні, створення умов одним та перешкод — іншим», — додав він.

Позначки:

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!