Єгипет та Туреччина стали ключовими імпортерами російської пшениці

пшениця

Єгипет за підсумками перших двох місяців 2023-2024 сільськогосподарського року став ключовим імпортером російської пшениці. .

Агентство Рейтер з посиланням на трейдерів повідомляло на початку тижня, що Єгипет придбав близько півмільйона тонн російської пшениці в приватному порядку, відійшовши від звичайного тендерного процесу.

Друге місце по відвантаженням пшениці займає Туреччина – протягом липня-серпня туди пішло 1,085 мільйона тонн пшениці з Росії, на 3,5% більше, ніж за той же період рік тому. Алжир посідає третє місце (790 тисяч тонн), обсяг поставок зріс майже в 8,9 рази на рік.

Також у першу п’ятірку увійшли Бангладеш і Саудівська Аравія. імпортували майже однакові обсяги — 651 тисяч тонн і 648 тисяч тонн відповідно. За динамікою поставок пшениці з РФ за перші два місяці сезону Бангладеш став абсолютним лідером — зростання у річному вираженні становило 25 разів; у свою чергу в Саудівську Аравію на чверть.

Тим часом, за поставками зерна в цілому, тобто включаючи, крім пшениці, курурудзу та ячмінь, лідерство за перші два місяці сезону належить саме Саудівській Аравії — 1,323 мільйона тонн (плюс 87,8% рік на рік), позиції — туди поставлено 1,284 мільйона тонн зерна (плюс 12,1%). Третє місце — у Туреччини (1,283 мільйона тонн, мінус 6,7%).

В Іран, за оцінкою союзу, у липні-серпні було експортовано 1,127 мільйона тонн зерна, це на 22,6% менше, ніж рік тому за той же період, а постачання в Лівію зросли відразу в 3 рази, до 878 тисяч тонн. Ці держави займають четверті та п’яті позиції в ренкінгу.

Нагадаємо, що росія спеціально обстрілює українські порти, щоб підняти світові ціни на зерно і замістити українське зерно на основних ринках збуту.

Позначки:, , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!