Дунай має стати внутрішньою річкою ЄС, — очільник МЗС Австрії

Джерело:  Укрінформ

Міністр закордонних справ Австрії Александер Шалленберг переконаний, що всі країни Дунайського регіону мають бути членами Євросоюзу. На цьому глава австрійського МЗС наголосив під час відкриття 13-го щорічного Форуму Стратегії ЄС для Дунайського регіону (EUSDR) у Відні.

«Ми хочемо, щоб Дунай став внутрішньою річкою ЄС», — заявив Александер Шалленберг.

За його словами, Дунайський регіон має бути у пріоритеті порядку денного Єврокомісії, а EUSDR — «випробувальною лабораторією для членства в ЄС».

Александер Шалленберг також підкреслив, що агресивна війна рф проти України, зокрема, засвідчила, що «розширення є нашим найбільшим геополітичним інструментом, і його треба використовувати».

Австрійський міністр також засудив російські обстріли української інфраструктури України та перешкоджання рф свободі судноплавства в Україні. Він назвав «неймовірно цинічним» той факт, що очільник Кремля використовує продовольство як зброю.

На цьому тлі Александер Шалленберг наголосив на важливості підтримки «шляхів солідарності» для експорту сільськогосподарських товарів з України, зокрема і Дунаєм. На його переконання, Дунай може також стати важливим логістичним вузлом у зворотному напрямку під час відновлення України.

Зауважується, що Стратегія ЄС для Дунайського регіону (EUSDR) — це друга макрорегіональна стратегія ЄС, прийнята Єврокомісією в 2010 році та схвалена Радою Європи у 2011-му. Ця стратегія об’єднує 14 країн, розташованих у басейні річки Дунай: дев’ять країн-членів ЄС: Австрія, Болгарія, Чехія, Хорватія, Німеччина (землі Баден-Вюртемберг та Баварія), Угорщина, Словаччина, Словенія та Румунія — і п’ять країн, які не входять до ЄС: Боснія та Герцеговина, Молдова, Чорногорія, Сербія, Україна (Одеська, Івано-Франківська, Чернівецька та Закарпатська області). Австрія головує у Стратегії ЄС для Дунайського регіону у 2024 році.

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!