Драйвером розширення площ під соєю є виробництво курятини

соя

Очікуване виробництво сої в Україні цього маркетингового року — 3,5 млн т, експорт складе близько 1,3 млн т, 600-700 тис. т піде на переробку. Такий прогноз дають в асоціації «Укроліяпром».

Експерти пояснюють, що соя — культура №1, від якої залежить ціноутворення на інші олійні культури. Попит на сою зростає завдяки Китаю, ця країна закуповує понад 100 млн т соєвих бобів за рік.

Світове виробництво сої у 2021/22 МР за оцінками USDA становитиме 372,56 млн т. Основні виробники сої у світі: Бразилія (139 млн т — оцінка виробництва USDA на 2021/22 МР, що на 10 млн т більше попереднього року), США (120,7 млн т), Аргентина (16,3 млн т). Україна посідає 8-му позицію — 3,4 млн т.

«Ріст виробництва сої у Бразилії пояснюється зростанням експорту курятини. В цьому плані у нас є потенціал, але ринки дуже вимогливі, й потрапити на ринок Китаю не так просто», — пояснив генеральний директор «Укроліяпром» Степан Капшук.

Основний покупець вітчизняної сої у вигляді бобів — Туреччина: 1 млн т було поставлено минулого року.

Витрати на виробництво цієї культури оцінюються в 25,2 тис. грн/га. В «Укроліяпром» вважають, що соя — перспективна культура саме для невеликих господарств.

«Можливо, сою будуть вирощувати навіть замість картоплі. Потенціал є», — вважає Степан Капшук.

 

AgroPortal.ua

Позначки:, , , , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!