Довгострокова тенденція на ринку пшениці – глобальне скорочення запасів

Джерело:  AgroXXI
баланс ціни ринок

Світовий попит на зерно пшениці зростає швидше, ніж фермери нарощують урожай.

Світове споживання пшениці прогнозується на рівні 804 мільйонів тонн у 2023-2024 роках, що на дев’ять мільйонів тонн більше ніж минулого року. Тим часом, за оцінками, виробництво впало до 787 млн. тонн, тобто на 7 млн. тонн. Це спричинить скорочення світових кінцевих запасів на 17 мільйонів тонн.

“Цього року ми очікуємо побачити найбільше скорочення світових кінцевих запасів з 2012 року”, – сказав Корі Мамчук, трейдер пшениці з Cargill, на вебінарі Cereals Canada “Звіт про новий урожай пшениці за 2023 рік”.

Розрив між попитом та пропозицією цього року наголошує на новій тенденції.

«Довгострокова тенденція щодо пшениці полягає в тому, що споживання зростає швидше, ніж виробництво. У всьому світі ми додаємо близько 10 мільйонів тонн пшениці на рік, але попит збільшується на 11 мільйонів тонн на рік», — сказав він міжнародним покупцям, які були присутні на вебінарі.

Світові запаси пшениці, як і раніше, прогнозуються на рівні 264 мільйонів тонн, але запаси серед основних експортерів оцінюються в 58 мільйонів тонн, що означає зниження на сім мільйонів тонн.

Кінцеві запаси пшениці твердих сортів ще скромніші. Прогнозується, що вони становитимуть 4,9 мільйона тонн, що на 32 відсотки менше, ніж минулого року. Запаси найбільших експортерів прогнозуються лише на рівні жалюгідних двох мільйонів тонн. Це пов’язано насамперед із невтішним урожаєм у Канаді.

Прогнозується, що світове споживання твердої пшениці, або дуруму, перевищить попит на 2,4 мільйона тонн у 2023-2024 роках.

Мамчук зазначив, що запаси твердої пшениці знижуються вже п’ять років поспіль. Очікується, що в 2023–2024 роках Канаді припадатиме 12 відсотків світового експорту пшениці і 41 відсоток торгівлі дурумом. Близько половини експорту канадської м’якої пшениці йде до Азії, при цьому Китай, Індонезія та Японія входять до трійки найбільших ринків.

Перед Середземноморського басейну припадає більше половини експорту дуруму з Канади, причому Італія, Марокко і Алжир незмінно входять у трійку найбільших ринків.

Експорт пшениці м’яких сортів із Канади прогнозується на рівні 18 мільйонів тонн у 2023-2024 роках, що на 13 відсотків менше, ніж торік. Постачання дуруму прогнозуються на рівні 3,3 мільйона тонн, що означає зниження на 35 відсотків, хоча якість канадської твердої пшениці нового врожаю чудова.

Мамчук повідомив, що компанія Cereals Canada тепер має новий інструмент, який дозволяє стежити за вегетаційним періодом від посіву до збору врожаю, оновлюючи дані кожні два тижні. Це дозволяє моніторити за цифровими картами ходу посіву, якістю врожаю та ходом збору врожаю в Західній Канаді».

Позначки:, , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!