Достигання зерна озимої пшениці цьогоріч розпочнеться на 2-2,5 тижні раніше

Джерело:  AgroTimes
колоски

За агрометеорологічними розрахунками достигання зерна озимої пшениці у поточному році розпочнеться у середині червня і триватиме до початку липня, що на 2-2,5 тижні раніше середніх багаторічних термінів.

Про це йдеться в аналітичній довідці НААН.

В цілому агрометеорологічні умови для росту і розвитку озимих та ярих зернових культур наприкінці третьої декади травня – на початку першої декади червня були у цілому задовільними.

У першій декаді червня спостерігалася аномально тепла погода. Опади у вигляді злив, місцями з грозами та градом пройшли майже на всій території країни.

Середня температура повітря знаходилася у межах від 15 до 23°С тепла і була на 1-5°С вище за норму. Максимальна температура повітря у найтепліші дні підвищувалася до 28-30°С, на півдні – до 32°С тепла а поверхня грунту у цей час нагрівалась до 56-61°С. Мінімальна температура повітря у найхолодніші ночі знижувалася до 8-16°С тепла, на поверхні грунту на висоті 2 см від його поверхні – до 6-10°С. Середня температура ґрунту на глибині 5 см становила 19,3 0С.

Дощі різної інтенсивності місцями у вигляді злив з грозами, а у деяких областях з градом, пройшли на всій території країни.

За даними наукових установ НААН, у Одеській області їх кількість становила від 0,3 до 4,0 мм, у Київській – 24,4 мм, за норми для першої декади червня 23,8 мм, у Житомирській – 14 мм, у Львівській – 50,9 мм (160 % декадної норми), у Дніпропетровській – 11-20 мм (50-90 % декадної норми).

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!