Доходи експортерів туніської оливкової олії знижуються

Джерело:  Olive Oil Times
оливкова олія

За даними міжнародного дослідницького інституту TNI, доходи Тунісу від сектора оливкової олії скоротилися. Фермери виробляють менше оливкової олії через кліматичні умови, і більшість виробленої олії експортується за кордон за дешевою фіксованою ціною 1,85 євро за літр.

У рамках своєї угоди про партнерство з Європейським союзом Туніс експортує 90 відсотків оливкової олії місцевого виробництва до країн блоку, що складається з 27 країн, залишаючи лише 10 відсотків для внутрішнього споживання.

Угода про співпрацю, підписана Євросоюзом з північноафриканською країною, дозволяє Тунісу експортувати до 56 700 тонн безмитної оливкової олії до країн – членів ЄС щорічно. У процесі Туніс втратив значну додану вартість.

“Домінантною торговою системою в Тунісі є оптова торгівля, при якій більша частина оливкової олії експортується в ЄС за низькою ціною”, – сказала Сара Бен Ромдан, засновниця KAÏA, в інтерв’ю Olive Oil Times.

“Покупці з ЄС змішують туніські олії з іншими оліями та розливають їх по пляшках. Більшість споживачів не знають, що ці суміші у переважній більшості туніські”.

За останні півдесятиліття Туніс виробляв у середньому 257 000 тонн оливкової олії на рік.

Згідно з місцевими джерелами, виробництво оливкової олії, як очікується, відновиться до 220 000 тонн у 2023/24 сільськогосподарському році, після врожаю, що розчаровує, у 180 000 тонн у 2022/23 році.

Дійсно, велика частина туніської оливкової олії експортується оптом до Іспанії та Італії, змішується і потім реекспортується під іспанськими та італійськими брендами.

Бен Ромдан сказав, що європейські виробники таким чином отримують пристойний прибуток, продаючи дешеву туніську оливкову олію на шкоду туніським фермерам, які змушені боротися зі зниженням доходів на тлі інфляції, що росте (у листопаді вона склала 8,3 відсотка).

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!