До кінця року ціна за тонну какао може ще зрости

Джерело:  GrowHow.in.ua
какао

Ціна какао до кінця року перевищить $12-13 тис. за тонну, а може навіть наблизитися до $15 тис. Сьогодні тонна какао на світовому ринку вже коштує понад $11 тис. Про це GrowHow стало відомо зі звіту UCE Research і WSB Merito.

Аналітики зазначили, що висока ціна викликана дефіцитом сировини на ринку. Зокрема, на Лондонській фондовій біржі з травня 2023 р. по квітень 2024 р. ціни на какао зросли вп’ятеро

— У грудні минулого року ціна за тонну какао була трохи вищою, ніж $4 тис. Вже за місяць ціни зросли на понад $700 за тонну. Потім поступово ставали ще вищими і в лютому досягли позначки приблизно в $6,3 тис., а у квітні вже перевищили $11 тис. за тонну, — зазначив Artur Fiks з WSB Merito, додавши, що більшість фахівців ринку вважають, що ціни продовжать рости.

У звіті зазначено, що дефіцит какао на ринку спричинений низькими врожаями в Африці через кліматичні проблеми, а також зменшенням кількості плантацій через нерентабельність вирощування какао.

— Сьогодні більшість виробників какао-бобів живуть у крайній бідності. Єдиний шанс покращити становище фермерів — це якщо ціни на світових біржах продовжуватимуть зростати та стимулюватимуть їх підтримувати або відновлювати виробництво. Тоді попит і пропозиція збалансуються. І, нарешті, какао перестане бути дефіцитним товаром. Це довгий процес, адже, щоб какао-дерево принесло плоди потрібно в середньому 4-5 років, — зазначив Robert Biegaj, експерт ринку роздрібної торгівлі з Offerista Group.

У дослідженні зазначили, що, за оцінками ООН, дефіцит какао цього року становитиме 374 тис. тонн (у 2023 р. було 74 тис. тонн). На думку експертів, така ситуація вплине не тільки на харчовий сектор, а й на косметичну галузь, адже там теж використовують какао.

Наведена у звіті інформація свідчить, що у березні цього року ціни на солодощі різко зросли. Автори назвали кондитерський сегмент одним з тих, які найшвидше дорожчають з 17 досліджуваних.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!