До 2030 року людству знадобиться до 80 млн га орних земель на додаток до наявних

Джерело:  АгроXXI
земля

До кінця десятиліття ціни на землю зростуть у геометричній прогресії, вважають аналітики McKinsey Group. У новому звіті міжнародної консалтингової компанії зазначається, що протягом наступних шести років, починаючи з 2024 року, потрібно буде ввести в сільгоспобіг стільки земель, скільки складається вся орна площа Бразилії.

За даними компанії, розширення рослинництва вимагатиме 70-80 млн га додаткових орних земель. Із цього на кормове рослинництво, щоб годувати сільгосптварин, припадає приблизно 70% усіх додаткових орних земель, необхідних до 2030 року; на рослинництво харчування людей – 20%; на вирощування біопаливних культур 10%.

Конкуренція за доступні та підходящі земельні ділянки вже загострюється у багатьох регіонах світу. За даними McKinsey, земля вже стрімко дорожчає в Латинській Америці та країнах Африки на південь від Сахари. Ці території, ймовірно, стануть джерелом більшої частини орних земель.

В інших країнах світу і, де це можливо, компенсація додаткового попиту на землю вимагатиме перетворення деградованих земель на продуктивні, вищої врожайності для сільгоспкультур, скорочення відходів та зміни харчових звичок у бік альтернативних продуктів харчування.

За підрахунками компанії, перетворення 70-80 млн гектарів на орні землі може коштувати загалом 300 мільярдів доларів США без урахування витрат, пов’язаних із захистом клімату та біорізноманіття. Таким чином, аналітики фірми роблять висновок, що до кінця десятиліття ціни на сільгоспугіддя можуть досягти космічних значень.

Позначки:

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!