До 2025 року обсяг виробництва етанолу на основі зерна в Індії може зрости більш ніж удвічі

Джерело:  Oilworld
биотопливо

До 2025 року обсяг виробництва етанолу на основі зерна в Індії може зрости більш ніж удвічі і становитиме 4,23 мільярда літрів, повідомив S&P Global Commodity Insights високопосадовець з відділу досліджень цукру на виставці India Biotuel Expo 2024.

За оцінками доцента Національного інституту цукру Ануп Канауджіа (Anoop Kanaujia), 7 червня, обсяг виробництва етанолу із зернових для змішування палива зросте з 2,08 мільярда літрів у 2023-24 роках до 4,23 мільярда у 2024-25 роках.

За прогнозами, у 2025-26 роках обсяг виробництва етанолу на основі зерна збільшиться до 4,66 мільярда літрів. Обсяг виробництва етанолу на основі цукру для змішування за той же період становитиме 5,5 мільярда літрів.

Індія, третій за величиною у світі виробник паливного етанолу, планує до 2025 довести вміст етанолу в бензині до 20%.

Однак учасники ринку були стурбовані нестачею сировини першого покоління, насамперед меляси, що одержується з цукрової тростини, що може призвести до затримки термінів реалізації проекту. Вони очікують, що новий уряд вирішить проблеми, пов’язані з використанням сировини другого покоління, як-от зерно та відходи біомаси, для забезпечення більш ефективного ланцюжка поставок етанолу.

Все більше винокурних заводів в Індії переходять на виробництво етанолу на основі зерна, яке в даний час засноване на використанні пошкодженого продовольчого зерна, такого як подрібнений рис, що поставляється Індійською продовольчою корпорацією, поряд з використанням інших видів сировини, таких як кукурудза, баджра та сорго.

На багатьох підприємствах використовують кілька видів сировини, щоб підвищити безпеку сировини при збереженні продуктивності.

Станом на 31 березня, згідно з урядовими даними, за перші чотири місяці 2023-24 навчального року (грудень-листопад) в Індії було вироблено 11,96% етанолу.

Чиновник сказав, що вихід етанолу з кожної метричної тонни сировини на основі зерна вищий, ніж із цукрової тростини. Виробництво етанолу з подрібненого рису та кукурудзи як сировина становить 420 літрів на тонну та 380 літрів на тонну відповідно, але виробництво етанолу із цукрового сиропу обмежене 300-320 літрами на тонну.

Індійський уряд також підтримав виробництво етанолу на основі зерна, такого як кукурудза, оскільки він уже планував постачати кукурудзу за мінімальною підтримуючою ціною 20 910 рупій за тонну (250,77 долара за тонну) дистиляторам для виробництва етанолу.

Відповідно до цієї схеми Національна федерація маркетингу сільськогосподарських кооперативів Індії та Національна федерація споживачів кооперативів Індії укладуть п’ятирічні угоди з фермерами щодо закупівлі кукурудзи.

Основною метою плану є забезпечення безперебійних поставок сировини для винокурень для виробництва етанолу, а також збільшення доходів фермерів.

Більше того, на тлі повідомлень про обмеження постачання цукру уряд вже обмежив виробництво етанолу із соку цукрової тростини та патоки з високим вмістом цукру. Уряд також обмежив загальний обсяг переробки цукру на етанол до 1,7 млн. тонн з 3,8 млн. тонн минулого року.

Потенціал другого покоління

Урядовець заявив, що Індія має потенціал для збільшення доступності сировини, у тому числі за рахунок вилучення 2G етанолу з макухи, перспективної сировини на основі рослинних залишків.

Макуха – це залишок цукрової тростини для виробництва 2G етанолу, целюлозного біопалива.

“В даний час для вилучення соку та макухи, волокнистого залишку, що залишається після подрібнення, переробляється тільки стебло цукрової тростини”, – сказав Канауджа. “37,37% енергії, що залишилися, на заводі цукрової тростини залишаються невикористаними. Ми не зможемо задовольнити майбутній попит на етанол без використання нехарчової сировини”.

Раніше цього року у звіті Офісу головного наукового консультанта було представлено способи виробництва етанолу з 2G сировини.

Згідно з звітом, етанол на основі очерету не відповідає вимогам змішування і має деякі негативні наслідки для навколишнього середовища, такі як викид парникових газів. У звіті також рекомендується запровадити додаткові вимоги, наприклад, 10% від загального обсягу змішування має припадати на 2 грами етанолу, щоб підвищити попит на нього.

Проте чиновник сказав, що виробництво 2G етанолу залишається дорогим через складні технологічні операції.

“Вартість попередньої обробки та переробки залишається проблемою при виробництві 2G етанолу. Загальна вартість другого покоління становить 22 рупії за літр проти 3-6 рупій за літр [для етанолу першого покоління]”, – додав Канауджа.

Нещодавно Індійська нафтова корпорація запустила установку виробництва етанолу 2G на своєму нафтопереробному заводі в Паніпаті, яка, як очікується, вироблятиме 30 мільйонів літрів етанолу на рік, використовуючи 200 000 тонн сільськогосподарських відходів.

Згідно з останнім оглядом ринку біопалива, підготовленого S&P Global Commodity Insights, станом на кінець травня індійські компанії зі збуту нафтопродуктів отримали загалом 3,28 мільярда літрів етанолу. Частка етанолу на основі зерна в загальному обсязі виробництва становила 49%, а решта – на основі цукру, повідомляє S&P Global Platts.

У травні загальний обсяг поставок етанолу в OMCs становив 582 млн літрів, що на 28% більше у порівнянні з квітневими поставками в розмірі 454 млн літрів.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!