Дію зернового коридору продовжено!

Джерело:  УкрАгроКонсалт
зерновий коридор
UkrAgroConsult

Термін дії “зернової угоди” продовжили ще на два місяці, про це заявив президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган. Після довгих перемовин в останній момент російська сторона все ж погодилась продовжити дію зернового коридору.

  1. Протягом останніх майже 10 місяців коридор став основним шляхом експорту українського збіжжя. За цей час коридором було проекспортовано 30,2 млн.т аграрної продукції, що складає 52% всього експорту.

  2. Останніми днями прохід кораблів зерновим коридором був особливо складним. Декілька днів інспекції проходили на 2-3 судах або не проводилось жодної. Деякі власники флоту не витримували багатоденних і витратних черг і перенаправляли кораблі на інші напрямки.

  3. Від припинення чи затримки дії коридору російська сторона мала преференції у вигляді вищих світових цін та зменшення конкуренції на ринку, де росія має реалізувати рекордний минулорічний врожай.

Згідно даних росстата, на початок лютого тільки в сільськогосподарських організаціях залишки нереалізованого зерна в півтора рази перевищували минулорічні. Також блокування українського експорту несе для України такі довгострокові наслідки як зменшення надходження валюти та ризики подальшого скорочення врожаю в майбутньому через фінансові проблеми.

Прогноз УкрАгроКонсалт. Продовження дії коридору дещо полегшує реалізацію зерна, але означає консервацію існуючих проблем. В тому числі:

  1. залишається ризик невчасного виконання контракту через черги на проходження інспекції, використання різноманітних приводів для затримки кораблів

  2. неясність щодо подальшого продовження домовленостей, що негативно впливатиме на контрактацію нового врожаю

  3. нові 60 днів закінчаться як раз в період пікового збирання пшениці та інших ранніх зернових, що означатиме додатковий тиск на внутрішні ціни

     

Позначки:, , , , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!