Девальвація песо в Аргентині призвела до зниження цін на сою та зернові

Джерело:  Oilworld
Аргентина

Проведена новим урядом Аргентини девальвація національної валюти – песо – суттєво вплинула аграрний сектор країни. Зокрема, ціни на пальне різко зросли, тоді як експортні ціни на ключові сільгоспкультури навпаки знизилися.

Так, основні виробники палива в Аргентині у грудні підняли ціни на бензин та дизельне паливо майже на 70%, причому більша частина підвищення відбулася після девальвації песо. Водночас девальвація викликала стурбованість збільшенням внутрішніх постачань на ринок, що призвело до зниження ф’ючерсних цін на сою та кукурудзу.

«Що стосується експорту, ф’ючерсні ціни на пшеницю, сою та кукурудзу — основні сільськогосподарські експортні товари Аргентини — зазнали зниження. У звіті про сировинні товари нідерландського ING Bank стверджується, що зниження обмінного курсу може призвести до збільшення надходження аргентинських запасів на ринок, викликане зростанням цін у місцевій валюті», — пише видання.

Слід зазначити, хоча девальвацію охарактеризували як «шокову терапію», такий підхід у Аргентині вже використовувався раніше стимулювання експорту. Як підкреслив автор щомісячного інформаційного бюлетеня Agricultural Commodities Focus Даг Крісті, девальвація песо використовувалася як стимул для фермерів експортувати вироблену продукцію, забезпечуючи їм перевагу в 30-40% порівняно зі спотовими курсами.

Цьогорічна девальвація спрямована на збільшення місцевого експорту, проте її довгостроковий вплив на світовий сільськогосподарський ринок залишається невизначеним. Крім того, важливим є питання, чи зможе продаж урожаю компенсувати збільшення витрат для фермерів.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!