Давос 2023: Саудівська Аравія планує розширити інвестиційну підтримку

Джерело:  УкрАгроКонсалт
UkrAgroConsult

За словами міністра фінансів Саудівської Аравії Мохаммеда Аль-Джадана, країна відкрита для дискусій щодо торгівлі в інших валютах, крім долара США, повідомляє УкрАгроКонсалт із посиланням на Bloomberg.

«Немає проблем з обговоренням того, як ми врегульовуємо наші торговельні домовленості, чи то в доларах США, чи то в євро, чи то в саудівських ріалах», – заявив Мохаммед Аль-Джадан 17 січня в Давосі. «Я не думаю, що ми відмовляємось або виключаємо будь-яку дискусію, яка допоможе покращити торгівлю в усьому світі», – сказав Аль-Джадан.

Найбільший в світі експортер нафти, який протягом десятиліть зберігав валютну прив’язку до долара, прагне зміцнити свої відносини з ключовими торговими партнерами, включаючи Китай. Королівство є опорою нафтодоларової системи, створеної в 1970-х роках, яка спирається на встановлення цін на експорт сирої нафти в американській валюті.

Під час візиту 2022 року Сі Цзіньпіна до Ер-Ріяда дві країни домовилися посилити координацію енергетичної політики та розвідки. Під час цієї поїздки Сі сказав, що Китай докладе зусиль, щоб купувати більше нафти на Близькому Сході, а також хоче купувати в юанях.

«У нас дуже стратегічні відносини з Китаєм, і ми маємо такі ж стратегічні відносини з іншими країнами, включаючи США, і ми хочемо розвивати їх з Європою та іншими країнами, які бажають і можуть працювати з нами», – сказав Аль-Джадан.

Саудівська Аравія також співпрацює з багатосторонніми установами, щоб надати підтримку Пакистану, Туреччині та Єгипту, як частину щедрості королівства країнам, які воно вважає «вразливими». «Ми інвестуємо значні кошти в ці країни і продовжуватимемо шукати можливості для інвестування», – сказав Аль Джадан. «Дуже важливо забезпечити стабільність».

Міністр заявив, що його країна планує інвестувати в Пакистан 10 млрд доларів. Наприкінці 2022 року Пакистан вже збільшив валютні резерви на 3 млрд доларів, і зараз Саудівська Аравія вивчає можливість збільшення суми. «Ми надаємо навіть нафту та продукти, задовольнити їхні енергетичні потреби», – сказав Аль Джадан. «Зусиль було докладено багато, але ми хотіли, щоб це було здійснено».

За словами міністра, Королівство також обговорює зі Світовим банком та іншими установами, як «більш креативно надати таку підтримку» Пакистану.

Саудівська Аравія також «надає значну підтримку Єгипту, і ми продовжуватимемо – не безпосередньо через гранти та депозити, а й через інвестиції», – сказав Аль-Джадан.

Позначки:, , , , , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!