Цибуля не стала найприбутковішим овочем поточного сезону

Джерело:  AgroPortal.ua
цибуля

Цибуля ріпчаста в сезоні, що минає, не стала найприбутковішою овочевою культурою, оскільки ціни на неї з моменту збирання до середини квітня поточного року утримувалися на порівняно невисокому рівні.

Як повідомляють аналітики EastFruit, фермери, які мають у своєму розпорядженні якісну продукцію, з початку поточного місяця підвищували відпускні ціни на торішню ріпчасту цибулю.

Згідно з даними щоденного моніторингу проєкту, на початку минулого тижня цибуля в українських господарствах подорожчала в середньому на 17% — до 17-25 грн/кг ($0,43-0,63/кг).

Основною причиною зростання цін у даному сегменті виступає стрімке скорочення запасів ріпчастої цибулі в місцевих господарствах. Водночас попит у цьому сегменті продовжує зростати.

За інформацією аналітиків, в Україну почали надходити оптові партії цибулі нового врожаю з Узбекистану та Азербайджану. У цих країнах цибулю нового врожаю почали збирати понад місяць тому, тож наразі вже є достатня пропозиція якісної продукції, пристосованої до такого тривалого транспортування.

Збільшення пропозиції цибулі з Узбекистану та Азербайджану на ринку України призвело до того, що ціни пропозиції в сегменті якісної цибулі ближче до вихідних почали знижуватися.

Зокрема, на найбільшому регіональному торговому майданчику EF Trade Platform цибуля подешевшала до 20-28 грн за кг (50-70 центів США) порівняно з 25-30 грн/кг (64-75 центів США) тижнем раніше.

«З огляду на надлишок цибулі на ринку Узбекистану та інших країн Центральної Азії, постачання продукції на ринок України з цих країн будуть вигідними, навіть якщо ціни на вітчизняному ринку продовжать знижуватися. Відповідно, саме цю тенденцію, найімовірніше, ми й побачимо на ринку України найближчими тижнями», — прогнозують експерти.

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!