Цьогоріч в ЄС зібрано майже 10 млн. тонн соняшнику

Джерело:  Oilworld
подсолнечник

У ЄС у 2023 році було зібрано значно більший урожай насіння соняшнику, ніж у попередньому році. Довгостроковий середній показник також було перевищено.

За оцінками Європейської комісії, у 2023 році в ЄС було вироблено майже 10 мільйонів тонн соняшникового насіння, що на 7% більше, ніж у 2022 році. Рекордний результат розміром 10,4 млн тонн було досягнено у 2017 році, проте, і цей є непоганим. Урожайність становила 20,7 ц/га, що майже на 10% вище, ніж у 2022 році.

Після того як посуха та спека значно обмежили потенціал урожайності у попередньому році, помірні температури та опади у регіоні сприяли розвитку польових насаджень.

Основним регіоном із вирощування соняшнику в ЄС-27 залишається Румунія. Тут урожайність приблизно на 12% відстала від результатів попереднього року, тож, незважаючи на значне збільшення площі, врожай виявився трохи меншим, ніж у 2022 році, склавши 2,1 млн тонн.

У Німеччині врожай 2023 року дещо знизився порівняно з минулим роком, але значно перевищує рівень до початку війни в Україні. Союз UFOP розглядає вирощування соняшнику як регіональну альтернативу для розширення сівозмін та зниження ризиків. Тому UFOP рекомендує також враховувати соняшник під час планування посіву у 2024 році.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!