Цього року вперше за тривалий час овочі складають значну частку в українському імпорті

Джерело:  GrowHow.in.ua
овочі

За вісім місяців 2022 року вперше принаймні за п’ять останніх років значна частка — близько 7% — у структурі зарубіжних поставок сільгосппродукції до України припала на овочі. Про це повідомив науковець відділу економіки аграрного виробництва та міжнародної інтеграції ННЦ «Інститут аграрної економіки», д.е.н. Богдан Духницький.

Так, у січні-серпні цього року обсяги імпорту овочів в Україну становили $263 млн. Це на 43% більше від показника за той же період минулого року. Загалом за вартістю овочі стали четвертими в рейтингу імпортованого агропродовольства після фруктів, риби та олійних культур.

Така ситуація, за словами Богдана Духницького, пов’язана з наслідками широкомасштабної агресії рф в Україні. Йдеться, перш за все, про втрату значної частини виробництва овочів внаслідок тимчасової окупації територій та бойових дій.

За словами науковця, велику частину овочевого імпорту складають помідори — $73 млн. Цибулі та часнику за кордоном Україна закупила на $37 млн, капусти — на $31 млн. Варість імпорту моркви, буряків та ріпи за 8 місяців року склала $28 млн. Огірків — $28 млн.

Основними постачальниками овочів до України у січні-серпні були Туреччина та Польща. На них припало 57,1% українського овочевого імпорту. Зокрема, з Туреччини, імпортовано 86 тис. т овочів. З Польщі — 121 тис. т.

Богдан Духницький вважає, що овочі цього року і надалі будуть у переліку основних імпортованих Україною груп продовольства, адже внутрішня пропозиція обмежена.

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!