Ціни на соєвий шрот у Китаї досягли рекордно високого рівня на тлі дефіциту пропозиції

Джерело:  S&P Global Platts
соевый шрот

Спотові ціни на соєвий шрот у Китаї досягли найвищого рівня 5500 юанів за тонну в середньому 26 вересня, збільшившись на 8% тиждень за тижнем на тлі зниження доступності на внутрішньому ринку, повідомили джерела S&P Global Platts.

Оскільки ціни на сою CFR у Китаї зросли до рекордно високого рівня у березні 2022 року, китайські виробники знизили обсяги закупівель імпортних соєвих бобів для відвантаження у червні і надалі, щоб мінімізувати втрати від погіршення негативної рентабельності дроблення. Ціни на соєвий шрот востаннє підвищувалися на рівні 5150 юанів за тонну 22 березня.

Згідно з галузевими джерелами, попит на постачання з червня по серпень 2022 року становив лише 20 млн тонн, що приблизно на 10% менше, ніж за аналогічний період минулого року. Згодом обсяг постачання імпортних соєвих бобів у третьому кварталі 2022 року знизився. Загальний обсяг імпорту соєвих бобів у липні та серпні 2022 року становив 15,04 млн тонн, що на 5,6% менше у порівнянні з аналогічним періодом минулого року. В результаті багато дробильних заводів почали відчувати нестачу соєвих бобів цього місяця, що призвело до зниження обсягів дроблення та скорочення запасів соєвого шроту.

Тим часом, з наближенням тривалих свят з нагоди святкування Національного дня в Китаї попит на свиней продовжує підтримувати ціни і маржу з вирощування свиней, яка минулого тижня становила 800 юанів за тонну. Переробні комбікормові підприємства готові закуповувати більше соєвого шроту для використання у кормах та накопичення запасів під час фестивальних сезонів. В результаті зростання попиту в останні тижні підштовхнув ціни до зростання.

“Було чути, що спотові ціни на соєвий шрот зросли до 6100 юанів за тонну в провінції Сіньцзян, і спотові ціни залишаються на високому рівні у північно-східних регіонах Китаю”, – сказав китайський переробник.

За даними джерел на ринку, станом на 23 вересня маржа переробника сої складала близько 450 юанів за тонну, що на 50% більше, ніж два тижні тому.

“Маржа переробника залишиться позитивною, ціни на соєвий шрот підтримуватимуться до листопада, коли очікується збільшення обсягу імпорту соєвих бобів, оскільки виробники закупили великі обсяги соєвих бобів для відвантаження у вересні і надалі”, – сказав китайський трейдер.

Однак покупці стурбовані зниженням курсу китайського юаня щодо долара США.

“Знецінювання китайського юаня підірвало потенційний прибуток від маржі переробки, відбивши у заводів бажання закуповувати більше для спотового відвантаження”, – сказав інший китайський переробник.

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!