Ціни на соняшникову олію в ЄС впали до 3-річного мінімуму

Джерело:  AgriCensus
соняшникова олія

Рясні запаси соняшникової олії на європейському ринку призвели до падіння цін у європейських портах до найнижчого рівня за три з половиною роки і, незважаючи на це, залишили попит на мінімальному рівні, тоді як ціни на ріпакову олію вперше з лютого 2022 року зросли вище цін на соняшникову олію через попит на біопаливо, що зберігається, згідно з даними Agricensus.

У той же час соєва олія втратила свою цінність порівняно з іншими оліями, оскільки переробка сої в регіоні збільшилася.

Низька продуктивність чорноморських портів через війну в Україні, ситуацію в Червоному морі та труднощі з експлуатацією альтернативних маршрутів призвели до того, що великі обсяги соняшникової олії надходять до Європи за нижчими цінами, чинячи тиск на ринок.

Однак наявність більш дешевих пропозицій не призвела до збільшення попиту, повідомили джерела на ринку, оскільки європейський ринок затоплений олією.

“Концептуально все має бути навпаки – нижча ціна підвищує попит, але попиту немає, тому що ЄС наповнений олією через ситуацію на Червоному морі, і більшість гравців добре забезпечені”, – сказав Agricensus європейський трейдер.

Соняшникова олія

Одним із результатів збільшення поставок соняшникової олії з України за нижчими цінами є скорочення імпорту соєвої та пальмової олій.

Згідно з даними Європейської комісії, імпорт соняшникової олії країнами ЄС збільшився майже на 30% до 1,6 млн тонн з липня 2023 року порівняно з аналогічним періодом роком раніше.

Частка постачання української соняшникової олії в цьому імпорті збільшилася з 89,7% у 2023 році до 92,6% у 2024 році.

Згідно з моніторингом Agrcensus, ціни на соняшникову олію у шести європейських портах з постачанням у другому кварталі 2024 року впали, що є найнижчим рівнем з вересня 2020 року, коли середня ціна становила 855 доларів за тонну на умовах FOB.

“Соняшникова олія в Європі втратила великий попит у порівнянні з іншими оліями, коли Україна та росія почали пропонувати її більш активно”, – сказав Agricensus європейський виробник.

Водночас вартість насіння соняшнику в країнах ЄС залишається досить високою, незважаючи на велику приплив соняшникової олії з України.

За даними галузевої асоціації FEDIOL, обсяг переробки соняшнику країнами ЄС за перші п’ять місяців сезону 2023/24 збільшився на 9% до 2,4 млн. тонн у порівнянні з попереднім сезоном, при цьому січневий обсяг переробки становив 571 000 тонн, що є найвищим рівнем. із жовтня 2021 року.

Згідно з даними Міністерства сільського господарства США, цього сезону імпорт соняшникової олії країнами економічного блоку досягне найвищого рівня за останні десять років і становитиме 2,35 млн тонн.

Ріпакова олія

Незважаючи на те, що пропозиція соняшникової олії збільшилася, а ціни впали, ціни на ріпакову олію залишаються високими.

Стабільний попит із боку виробництва біодизельного палива та скорочення масштабів подрібнення ріпаку на користь соєвих бобів великими дробарками підтримують ціни.

“Біодизельне паливо, як і раніше, має хорошу рентабельність, і ріпакова олія є для них основним продуктом”, – сказав трейдер з ЄС.

У той же час дані FEDIOL показують, що у листопаді, грудні 2023 року та січні 2024 року переробка ріпаку європейськими переробниками досягла рівнів 1,73-1,79 млн тонн на місяць, що є одним із найвищих показників за весь час спостережень.

За даними Agricensus, ріпакова олія з постачанням у березні пропонується за ціною 890 євро/т FOB Роттердам проти 855 євро/т, запропонованих покупцем, і у квітні за ціною 875 євро/т FOB Роттердам проти 850 євро/т.

Крім того, низькі продажі ріпаку фермерами підтримують ринок ріпакової олії в хорошому стані.

“Через зниження цін на насіння та небажання фермерів продавати насіння загальна структура ріпакової олії підвищилася”, – сказав трейдер.

Соєва олія

Тим часом соєва олія втратила свою цінність порівняно з іншими рослинними оліями в Європі, оскільки деякі великі підприємства з переробки сої перейшли на переробку сої через попит на біодизельне паливо на основі соєвої олії в США.

Обсяг переробки сої європейськими переробниками у грудні та січні збільшився в середньому до 1,17 млн. тонн, що є найвищим показником за останні п’ять місяців.

У той же час, ціни на соєву олію впали більш ніж на 25% з жовтня 2023 року до 850 євро за тонну FCA Hamburg.

Позначки:, , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!