Ціни на ріпак у Молдові в поточному сезоні зростають

Джерело:  Agroexpert.md
доллар рапс

У сезоні 2023/2024 світовий обсяг переробки ріпаку досяг рекордного рівня 77,2 млн тонн, що на 0,6 млн тонн більше, ніж у попередньому сезоні. На початку сезону 2024/2025 ціни на ріпак у Констанці, найбільшому морському порту Румунії, значно зросли, досягнувши середнього значення 440-450 €/т порівняно з 400-405 €/т, з яких розпочався попередній сезон.

«На це зростання вплинули не лише посушливі погодні умови, а й підвищення цін на нафту, спричинене конфліктами на Близькому Сході та зупинкою видобутку на найбільшому нафтовому родовищі Лівії. У той же час, що стосується світового обсягу переробки, його збільшення було особливо помітне в Європейському Союзі, де досягло 25,28 млн тонн, при цьому значне зростання спостерігалося в Німеччині та Польщі, у Франції було зафіксовано зниження. Республіка Молдова заявила про себе як про третього експортера ріпаку в ЄС, зміцнивши свої позиції на ринку», — заявляє експерт агроринку Молдови Юрія Рія.

В Україні експорт ріпаку у липні 2024 року перевищив минулорічний показник, збільшившись на 15% до 278 тис. тонн. За словами Юрія Рія, таке збільшення пов’язане з раннім початком збирання врожаю та високим попитом, що стимулюється привабливими цінами.

«Однак, враховуючи песимістичні прогнози та перегляд у бік зниження виробництва ріпаку в Україні та ЄС на 2024 рік, багато виробників, які не мають договорів купівлі-продажу, вважають за краще почекати, щоб продати ріпак пізніше. Станом на 1 серпня українські ціни на ріпак були в $400-415/т на умовах DAP Ізмаїл/Рені, порівняно з $340-360/т за аналогічний період минулого року», — сказав він.

Ринок ріпаку в Україні залишається динамічним, з гострою конкуренцією між експортерами та переробниками, що відображає нестабільність і складність цього сектора.

Ціни на ріпак в Республіці Молдова варіюються залежно від регіону, починаючи від 8600-8700 лей/т з ПДВ у північній частині країни і досягаючи 9000 лей/т в портовому районі Джурджулешть.

«У порівнянні з попереднім сезоном ціни значно зросли — на 2000-2500 леїв/т.Наприклад, у серпні 2023 року ціна на ріпак стартувала з 6100-6200 лей/т, за максимальної ціни в Джурджулешть 7000 лей/т. Однак в умовах високих цін кількість активних торговців скоротилася, а зниження попиту призвело до того, що фермери час від часу продавали ріпак за нижчими цінами», — додає експерт.

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!