Ціни на пшеницю в Китаї досягли рекордного рівня

Джерело:  Feedlot
Китай
UkrAgroConsult

Ціни на пшеницю в Китаї підскочили до рекордно високого рівня, незважаючи на небувалий урожай улітку, згідно з даними міністерства сільського господарства та сільських справ КНР, повідомляє 11 листопада видання Yicai Global.

Фермери чекають підвищення цін, у той час як боротьба з пандемією перешкоджає логістиці, що призводить до обмеженої пропозиції. Після літа ціна одного цзиню або півкілограма пшениці зросла на 0,2 юаня до нового максимуму 1,65 юаня (від 3 центів до 20 центів США) у більшості регіонів порівняно з попередніми роками, сказав Ван Хань, фермер, який вирощує пшеницю в провінції Аньх . Літнє збирання зернових зазвичай закінчується у червні чи липні.

Однак урожайність зросла вище звичайного, оскільки з одного му землі (0,7 га) зібрано на 50 кг більше врожаю, додав Ван.

Ситуація суперечить очікуваній динаміці ринку, оскільки ціни підскочили, незважаючи на стабільний попит та збільшення виробництва. Здебільшого це викликано скороченням короткострокової пропозиції пшениці, сказав Цао Хуей, аналітик міністерства сільського господарства та сільських справ.

Попит, як правило, зростає в цю пору року, оскільки борошномели зазвичай купують більше пшениці при зниженні температури, але багато китайських фермерів, як і раніше, неохоче продають пшеницю, оскільки розраховують отримати вищу ціну пізніше, сказав Цао. Крім того, пропозиція нижча від попиту, оскільки фермери зараз зайняті осіннім збиранням урожаю та посадкою, а обмеження COVID-19 впливають на регіональну логістику.

Крім того, переробникам кормів довелося шукати альтернативу кукурудзі в останні два роки на тлі стрімкого зростання цін на неї, оскільки велика кількість пшениці використовувалася для виробництва кормів, пояснив Лінь.

Наслідки спецоперації в Україні також певною мірою вплинули на очікування цін на китайському ринку в короткостроковій перспективі.

Проте коливання міжнародних цін навряд чи вплинуть на внутрішній ринок пшениці, сказав Лінь Гофа, директор з досліджень платформи оптової торгівлі агропродукцією Bric. З 2000 року було три глобальні раунди стрибків цін на пшеницю, але жоден з них не зробив такого великого впливу на Китай, додав Лінь.

Імпорт – це лише крапля в морі в порівнянні з внутрішнім виробництвом. Минулого року Китай імпортував 9,7 мільйона тонн пшениці, що становить 7% від загального обсягу внутрішнього виробництва, згідно з митними даними.

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!